Πώς θα κινηθεί η αγορά εργασίας το Γ΄ Τρίμηνο του 2013;

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια που προκύπτουν για την ελληνική αγορά εργασίας κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που πραγματοποιεί η ManpowerGroup στη χώρα μας από το 2008. Συγκεκριμένα, οι προθέσεις προσλήψεων των ελλήνων εργοδοτών για το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013 είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα από το Β’ Τρίμηνο 2010, με το 16% των εργοδοτών να αναμένουν αύξηση των ατόμων που απασχολούν, το 13% μείωση, ενώ το 68% να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -3%. Ο Δείκτης καταγράφεται ενισχυμένος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

chart1

«Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας κάποια σημάδια που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Ο δείκτης της απασχόλησης ενισχύεται αργά αλλά σταθερά, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο. Για πρώτη φορά από το 2010, εξετάζοντας τα μη εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, οι προθέσεις προσλήψεων υπερβαίνουν αυτές των απολύσεων. Το επιχειρηματικό περιβάλλον, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο για όλη την Ευρώπη, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός γίνεται ολοένα οξύτερος, οι οικονομικοί κύκλοι βραχύτεροι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν τρόπους ταχύτερης προσαρμογής στα δεδομένα, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Παράλληλα, οι νέες ανάγκες δημιουργούν νέους ρόλους και ζητούμενα ή αλλάζουν το περιεχόμενο παραδοσιακών ρόλων, κι αυτό σημαίνει ότι τα άτομα, εντός και εκτός αγοράς εργασίας, χρειάζεται να βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτικό δείγμα 753 ελλήνων εργοδοτών που συμμετείχε στην Έρευνα, μέσα στο Γ΄ Τρίμηνο 2013 αναμένονται προσλήψεις σε 5 από τους 9 τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις καταγράφονται στον τομέα του Τουρισμού, όπου ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +7%. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των εργοδοτών και στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου ο Δείκτης διαμορφώνεται στο +4%. Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις στον τομέα της Μεταποίησης, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -12%, ενώ οι Προοπτικές στους τομείς Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση εξασθενούν, διαμορφώνοντας τον Δείκτη στο -9% και -6% αντίστοιχα.

“Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι και οι ενδείξεις της ζήτησης είναι πλέον απτές, ο κλάδος του Τουρισμού κινείται ανοδικά για 2ο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα μηνύματα σε όλους τους κλάδους πλην ενός είναι θετικά και στην ετήσια σύγκριση. Η αύξηση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας σε επίπεδο χώρας αντικατοπτρίζεται στην αγορά εργασίας, μία τάση που θα θέλαμε να δούμε να συνεχίζεται, αν όχι να ενισχύεται, και στο επόμενο τρίμηνο”, σχολιάζει η Δρ Κουσία.

Προοπτικές Απασχόλησης Γ’ Τριμήνου 2013 – Ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

chart2

Για να παρατηρήσετε τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο με μία ματιά, ακολουθήστε το παρακάτω link:

http://manpowergroupsolutions.com/DataExplorer/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s