HR in ACTION | Version 2. Η Επόμενη Μέρα!

HRinAction (post pic1)Καλοκαιρινοί τόνοι αισιοδοξίας με απαστράπτουσες πινελιές electric μπλε και πορτοκαλί, μας προετοίμασαν για το ξεκούραστο κλείσιμο της «σχολικής χρονιάς» που διένυσε ο κλάδος του HR. Αυτή ήταν η γεύση που πήραμε από το φετινό HR in ACTION που διοργάνωσε το HR Professional της Boussias Communications, το μοναδικό στην Ελλάδα περιοδικό για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο ΔΑΪΣ.

Πληθώρα ομιλιών δόθηκαν από καταξιωμένα στελέχη του χώρου της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού και παρόχους του HR κλάδου, όπου παρήλαυναν με τις προτάσεις και τις υπηρεσίες τους, σε πλαίσια αισιοδοξίας και ανάπτυξης. Εμφανείς ήταν οι θετικές βλέψεις και τα σχέδια όλων των στελεχών που στοχεύουν πλέον να τους δώσουν υπόσταση, σε έναν κλάδο μάλιστα που έχει αποφασίσει να ανακάμψει και να φροντίσει σταδιακά και με προσεκτικά βήματα, τους ανθρώπινους πόρους που απασχολεί. Πάντα με φόντο τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού ως πυρήνα μιας επιχείρησης να πορεύονται παράλληλα με τους εργαζόμενούς τους και όχι απέναντί τους, αναπτύχθηκαν cases και αναφέρθηκαν πρακτικές που μπορούν να αφήσουν τα πρώτα ίχνη της ανάκαμψης στους περισσότερους οργανισμούς.

Από τις ομιλίες, ξεχώρισαν οι προτροπές και διευκρινίσεις του “Η Κρίση θέλει Κρίση” του Υποκινητή και Συγγραφέα Michael Virardi, όπου τα στελέχη του HR χρειάζεται να αντιληφθούν ότι βρίσκονται στον ανθρώπινο κλάδο (in the people’s business) εξυπηρετώντας με τις εκάστοτε υπηρεσίες τους, όποια κι αν είναι η επιχείρησή τους. Τόνισε επίσης τη σημαντικότητα του να “γυρίσουμε πίσω” στις βασικές δομές του κλάδου για να κερδίσουμε την “καρδιά” των ανθρώπων κι ότι μόνο η αποτυχία θα οδηγήσει σε βιώματα και γνώση. Κατόπιν, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Toyota, Μανώλης Θεοδωράκης, έθιξε τρεις πυλώνες σημασίας, την Οργάνωση, τη Νοοτροπία και τη Δέσμευση. Ως παρονομαστή τους ανέπτυξε α) τη σημασία του επανασχεδιασμού και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της 1ης γραμμής, β) την αλλαγή νοοτροπίας που καλούνται τα στελέχη να εφαρμόσουν ώστε αντί για μεμψιμοιρία, να κινητοποιηθεί κάθε πελάτης και συνεργάτης να παρέχουν ιδέες και τέλος, γ) τη δέσμευση που μπορεί να προκληθεί από κάθε εργαζόμενο μέσω της κινητοποίησης και της αναγνώρισης του έργου του.

HRinAction (post pic2)Εναλλακτική ρότα τράβηξε ο Executive Coach και Psychotherapist, Βασίλης Αντωνάς, πραγματευόμενος εμβάθυνση και αντίρρηση στις συμβατικές θετικές έννοιες που ακούγονται στην αγορά (μοναδικότητα, θετικότητα, έμπνευση, αλλαγή κ.ά.). Εν αντιθέσει, δήλωσε ότι τα κλειδιά της επικοινωνίας και της αμεσότητας είναι η αυθεντικότητα, η δύναμη να στηρίζει κανείς τον εαυτό του, να καθοδηγεί τους άλλους με πρότυπο την ιδία συμπεριφορά του, να παίρνει ρίσκα και ενεργό μέρος στις αλλαγές (βλ. μεταμόρφωση). Συμπληρωματικά της τελευταίας μίλησε και ο Αλέξανδρος Φουρλής, Managing Director του Kariera.gr, παρακινώντας προς προσαρμογή σε νέες πλεύσεις. Κοινώς, να αντιληφθούν τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού και οι επιχειρήσεις ότι η Γενιά Υ (γεννημένοι από το 1980 και μετά),  είναι εδώ για να “μείνει”. Ενδεχομένως θα απαιτήσει δικαιωματικά, εναλλακτικά περιβάλλοντα και νέους τρόπους εργασίας (απομακρυσμένα, ευέλικτα ωράρια, προκλήσεις κ.ο.κ.), επιχειρήματική ηθική, διαύγεια και διαφάνεια στις πρακτικές
που πλέον επικοινωνούνται, αλλά θα ανταποδώσει με αφοσίωση, εργασία δίχως σύνορα, ομαδικότητα και συνεχή δικτύωση/σύνδεση. Γι’ αυτή τη γενιά, «το δημόσιο φεύγει, τα start-ups έρχονται».

Οι παραπάνω και πολλές άλλες αξιόλογες ομιλίες, αποδόθηκαν με ποιότητα, ποσότητα και ποικιλία – αρκετές, με τη μοναδική τακτική του Pecha Kucha – τον πλέον σύγχρονο, αποτελεσματικό και μινιμαλιστικό τρόπο παράδοσης ομιλίας: 6’40″ και 20 slides (20 δευτ. έκαστο slide) σε κάθε ομιλητή.

330 συμμετέχοντες, 43 ομιλητές, 100 εταιρείες.

Του χρόνου δηλαδή, τι;

Advertisements

One thought on “HR in ACTION | Version 2. Η Επόμενη Μέρα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s