Ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup: Έλλειψη Ταλέντου – Υπάρχει λύση;

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup για την Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι σχεδόν 4 στους 10 εργοδότες (38%) δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας λόγω έλλειψης ταλέντου. Πρόκειται για το 3ο υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στα 6 χρόνια που διεξάγεται η Έρευνα στη χώρα μας,  επιβεβαιώνοντας ότι η έλλειψη ταλέντου αποτελεί πλέον κανόνα κι όχι εξαίρεση. Το ποσοστό αυτό ενισχύεται σημαντικά σε σχέση με το 2012, καταγράφοντας αύξηση 14 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ξεπερνά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον παγκόσμιο μέσο όρο (35%).

Γράφημα 1: Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα και τον κόσμο 2008 - 2013 (Πηγή: ManpowerGroup)

Γράφημα 1: Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα και τον κόσμο 2008 – 2013 (Πηγή: ManpowerGroup)

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013

Οι Έλληνες εργοδότες κατατάσσουν τους Επαγγελματίες Πωλητές στην 1η θέση για πέμπτη χρονιά, ενώ τη 2η και 3η θέση καταλαμβάνουν τα Υψηλόβαθμα Στελέχη και οι Τεχνικοί αντίστοιχα. Οι Εκπρόσωποι Εξυπηρέτησης Πελατών κι Υποστήριξη Πελατών επανέρχονται στη λίστα με τις 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης, έπειτα από απουσία 2 ετών, ενώ εκτός λίστας για φέτος τέθηκαν οι Επόπτες/ Προϊστάμενοι/ Team Leaders. Αξιοσημείωτη είναι πάντως η άνοδος της θέσης Προσωπικό όλων των βαθμίδων για Λογιστήρια/Οικονομικά τμήματα από την 10η στην 6η θέση.

2013 – Οι 10 θέσεις εργασίας με τη   μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα 2012 – Οι 10 θέσεις εργασίας με τη   μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα
1.  Επαγγελματίες Πωλητές 1.  Επαγγελματίες Πωλητές
2.  Υψηλόβαθμα Στελέχη 2.  Τεχνικοί
3.  Τεχνικοί 3.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών 4. Υψηλόβαθμα Στελέχη
5.  Εξειδικευμένοι Τεχνίτες 5.  Επόπτες
6.  Προσωπικό για   Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα 6.  Προσωπικό για Διοικητική &   Γραμματειακή Υποστήριξη
7. Προσωπικό ΙΤ 7. Διευθυντές Πωλήσεων
8. Προσωπικό για Διοικητική &   Γραμματειακή Υποστήριξη 8. Μηχανικοί
9. Διευθυντές Πωλήσεων 9. Προσωπικό ΙΤ
10. Μηχανικοί 10. Προσωπικό για   Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα

Πίνακας 1: Το Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα 2012-2013 (Πηγή: ManpowerGroup 2013)

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις

Τι είναι, όμως, αυτό που έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και κάνει τα αποτελέσματα του 2013 ξεχωριστά; Τα προηγούμενα χρόνια, οι εργοδότες είχαν συνηθίσει την έλλειψη ταλέντου τόσο που είχαν συμφιλιωθεί με αυτήν. Παράλληλα, πίστευαν ότι δεν αποτελεί πρόβλημα αποκλειστικά δικό τους αλλά και των ανταγωνιστών τους, έχοντας την πεποίθηση πως ένα κοινό πρόβλημα θα μείωνε τον αντίκτυπο.

Τα νούμερα του 2013, ωστόσο, δείχνουν ότι τα πράγματα άλλαξαν κι οι εργοδότες έχουν “αφυπνιστεί” συλλογικά. Το ποσοστό των εργοδοτών που πιστεύει ότι η έλλειψη ταλέντου θα έχει σημαντικό (μέτριο έως υψηλό) αντίκτυπο στην επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας του έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 1/3, φτάνοντας το 54% του συνόλου των ερωτηθέντων από 34% το 2012. Η αύξηση της ανησυχίας των εργοδοτών για τις επιπτώσεις της έλλειψης ταλέντου, φανερώνει τη σημαντική αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη συμβολή του ταλέντου στην επιτυχία και τη βιωσιμότητά τους. Αυτό επαληθεύεται εύκολα αν κοιτάξουμε τον πίνακα 2 (περιλαμβάνει τους τομείς που πλήττονται από την έλλειψη ταλέντου). Στις πρώτες 3 θέσεις βρίσκονται η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα/ παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

Ελλάδα

Κόσμος

Μειωμένη ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών

48%

43%

Μειωμένη ανταγωνιστικότητα/παραγωγικότητα

42%

39%

Μειωμένη δημιουργικότητα και καινοτομία

30%

22%

Αυξημένος ρυθμός αποχωρήσεων εργαζομένων

17%

25%

Χαμηλό επίπεδο δέσμευσης / ηθικό εργαζομένων

14%

21%

Προσφορά υψηλότερων αμοιβών

13%

21%

Δεν γνωρίζω

6%

7%

Πίνακας 2: Τομείς που πλήττονται από την έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα και τον κόσμο (Πηγή: ManpowerGroup, 2013)

“Η σημαντικότερη ίσως διαπίστωση των εργοδοτών, όπως προκύπτει από τη φετινή έρευνα, είναι η επίπτωση που έχει η έλλειψη ταλέντου στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα προηγούμενα χρόνια, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στις δυσμενείς συνθήκες, νόμιζαν ότι έμαθαν να επιτυγχάνουν περισσότερα με λιγότερα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον ήρθε για να μείνει. Η ζήτηση αυξομειώνεται, αλλά τα άτομα που απαιτούνται για να υποστηρίξουν την προσφορά δεν βρίσκονται όσο εύκολα θα έπρεπε, οι θέσεις παραμένουν κενές και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη μένουν ανεκμετάλλευτες. Χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους, στο κατάλληλο μέρος, την κατάλληλη στιγμή, η ίδια η βιωσιμότητα των οργανισμών πλήττεται, αφού δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους, να είναι ανταγωνιστικοί, να καινοτομήσουν”, σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup.

Γράφημα 2: Αντίκτυπος που έχουν οι κενές θέσεις απασχόλησης για τις επιχειρήσεις, Ελλάδα 2012-2013  (Πηγή: ΜanpowerGroup, 2013)

Γράφημα 2: Αντίκτυπος που έχουν οι κενές θέσεις απασχόλησης για τις επιχειρήσεις, Ελλάδα 2012-2013
(Πηγή: ΜanpowerGroup, 2013)

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της Έλλειψης Ταλέντου;

Αρκετές εταιρείες θα αναπαυθούν και θα περιμένουν τους κυβερνητικούς κι εκπαιδευτικούς φορείς να βρουν τη λύση, ενώ άλλες θα προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες και δυναμικές συνθήκες της αγοράς, αναγνωρίζοντας ότι η έλλειψη ταλέντου απειλεί την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας τους. Είναι προφανές ότι οι ευέλικτες εταιρείες που θα αμφισβητήσουν το status quo και θα αφήσουν πίσω τους τις παλιές πρακτικές προσέγγισης ταλέντων θα είναι πιο ανταγωνιστικές στο μέλλον.

Υπάρχει όμως ξεκάθαρη λύση; Η ManpowerGroup προτείνει μερικές στρατηγικές για να βοηθήσει τα στελέχη του HR να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντων κι οι οποίες αναφέρονται στη νέα μελέτη της με τίτλο “The Great Talent Shortage Awakening: Actions to Take for a Sustainable Workforce”. Σε αυτές συγκαταλέγονται: η άντληση υποψηφίων από δεξαμενές ταλέντου που έως σήμερα έμεναν αναξιοποίητες, η δημιουργία μίας κουλτούρας “κατασκευής” ταλέντων μέσα στις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και η συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να διασφαλίσουμε ότι οι απόφοιτοι προετοιμάζονται καλύτερα για την μετάβασή τους στην αγορά εργασίας.

Η πιο σημαντική, ίσως, στρατηγική είναι η υιοθέτηση μίας νέας κουλτούρας παραγωγής ταλέντων, γνωστή και ως  “Teachable Fit”, που έχει αναπτύξει η ManpowerGroup για την επιλογή των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δίνει έμφαση στο κατά πόσον οι υποψήφιοι είναι σε θέση να αποκτήσουν, μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης, τις απαιτούμενες για την κάθε θέση δεξιότητες, ικανότητες, γνώσεις και προσωπικά χαρακτηριστικά. Η ManpowerGroup έχει δημιουργήσει ένα αναλυτικό μοντέλο  για να βοηθήσει τα στελέχη του HR να προβλέψουν εάν τα κενά ενός υποψηφίου μπορούν να καλυφθούν επιτυχώς. Γι’ αυτό λοιπόν, μην περιορίζεστε σε μία λίστα από μη διαπραγματεύσιμα χαρακτηριστικά και δεξιότητες γιατί δεν υπάρχει πλεόνασμα στα απαιτούμενα ταλέντα.

“Η έλλειψη ταλέντου στην παγκόσμια αγορά εργασίας αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για το τμήμα HR να εδραιώσει την στρατηγική του θέση στην εταιρεία. Ούτε το οικονομικό, ούτε το εμπορικό τμήμα μίας εταιρείας έχει τα κατάλληλα εργαλεία και την τεχνογνωσία για να εξασφαλίσει ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό. Η λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ταλέντου θα έρθει μόνο από το HR, άρα το μέλλον είναι στα χέρια των στελεχών του HR”, δηλώνει η Δρ Κουσία.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s