Randstad: Burn out και συμπτώματα

Ο όρος burnout ή αλλιώς η “επαγγελματική εξάντληση/ εξουθένωση” εκφράζει την ψυχοσωματική καταπόνηση του εργαζομένου και τη μείωση των ψυχικών του αποθεμάτων στην εργασιακή και προσωπική του ζωή.

Επιπλέον, ο όρος burnout περιγράφει την καθημερινή δυσφορία και ευερεθιστότητα, το αίσθημα “κενού”, την αίσθηση απογοήτευσης και ανικανότητας του εργαζομένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο.

Το σύνδρομο του burnout εκδηλώνεται μέσω τριών γενικών χαρακτηριστικών:

 • ψυχοσωματική εξάντληση, αίσθηση έντασης και συναισθηματικής αποξένωσης στις διαπροσωπικές σχέσεις και σωματικής καταπόνησης καθώς ο οργανισμός αναγκάζεται να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές ανάγκες
 • αποκλεισμός/κοινωνική απομόνωση , αρνητική έως και αγενής συμπεριφορά κατά την συναναστροφή με συναδέλφους, συνεργάτες και πελάτες
 • αίσθημα μειωμένων προσωπικών επιτευγμάτων, εκδηλώνεται κυρίως κατά τη συνεργασία με τρίτους, πεποίθηση ότι η ικανότητα για επιτυχία μειώνονται συνεχώς και ότι αυτό δεν μπορεί να αναστραφεί.

Stress & Burn out

Το stress έρχεται συνήθως ως συνέπεια μίας περιστασιακής πίεσης.

Το burn out έρχεται ως συνέπεια μίας συνεχιζόμενης πίεσης.

Το stress και το burnout προκύπτουν ως συνέπειες αλληλεπίδρασης διαφορετικών παραγόντων:

 • της προσωπικότητας του εργαζομένου, των κινήτρων και των ενδιαφερόντων του
 • της οργανωτικής δομής και του ιεραρχικού προσανατολισμού του οργανισμού στον οποίο εργάζεται
 • του είδους της δραστηριότητας που ασκεί (πιθανοί πρόσθετοι ψυχοπιεστικοί παράγοντες)

“Το stress που συνδέεται ή προέρχεται από την εργασία εμφανίζεται πιο σύνηθες στην Ελλάδα από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, εκτός της Κύπρου”. (European Opinion Poll on Occupational Safety and Health, May 2013)

Stress at work

Stress at work, EU10 countries (European Agency for Safety & Health at Work, 2009)

Yπηρεσία “προλαμβάνοντας το Burn Out”

Η υπηρεσία “προλαμβάνοντας το burn out” αποτελεί μία πρόταση προς τις εταιρείες οι οποίες αναγνωρίζουν ότι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τους έχουν επιβαρυνθεί ψυχοσωματικά και υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί η υγεία, τη συμπεριφόρα και την απόδοσή τους μελλοντικά. Είναι πιθανό οι εργαζόμενοι να παρουσιάζονται καταπονημένοι, εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια, απότομοι, ευερέθιστοι στην επικοινωνία τους και χωρίς αντοχή και ενέργεια να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές δυσκολίες (μικρές και μεγάλες).

Η υπηρεσία “προλαμβάνοντας το burn out” περιλαμβάνει συγκεκριμένες ατομικές συναντήσεις με πιστοποιημένο  σύμβουλο κατά τις οποίες αναγνωρίζονται οι ψυχοπιεστικοί παράγοντες που επιδρούν στον εργαζόμενο, μέσω ενός σταθμισμένου ερωτηματολογίου, και στη συνέχεια προτείνονται οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να επανέλθει η ενέργεια και η παρακίνηση του στα πρότερα επίπεδα.

Ο ρόλος του συμβούλου έγκειται στο να καθοδηγεί τον εργαζόμενο να αναγνωρίσει τις παραμέτρους που χρήζουν αλλαγής στη ζωή του.

Ο εργαζόμενος  με την καθοδήγηση του συμβούλου καταλήγει στις περισσότερο προσαρμοσμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του στον προσωπικό και επαγγελματικό του χώρο.

Régine SponarΠρόκειται για ένα τεστ σχεδιασμένο από τη Δρ. Régine Sponar. Το τεστ αυτό αποτελεί μέρος του διδακτορικού της  σε θέματα πρόληψης του burnout. που εποπτεύεται από το UCL (Catholic University of Leuven) και συγκερκιμένα, από τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου στην ψυχομετρική, τις συναισθηματικές δεξιότητες και τη Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων.

Αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο για την πρόληψη του burn-out καθώς και μέρος ενός συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για το Στρες στην εργασία. Ο στόχος είναι να παρέμβουμε πριν από μία πιθανή συντριβή ή εξάντληση του εργαζόμενου.

Τι προσφέρει η υπηρεσία “προλαμβάνοντας το burn out” και ποιους αφορά

Στόχος του Τεστ για την Πρόληψη της Επαγγελματικής Εξουθένωσης είναι να:

 • προφυλάξουμε τον εργαζόμενο από την συνεχιζόμενη εξάντληση χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη μέθοδο ανάλυσης
 • σταθεροποιήσουμε τον έλεγχο του άγχους και της δυσφορίας
 • επαναφέρουμε τη θετική και ενεργητική αντιμετώπιση της καθημερινότητας με τρόπο βιώσιμο
 • διατηρήσουμε στην εταιρία έναν εργαζόμενο που είναι ικανός στην εργασία του και στην πραγματικότητα πολύτιμος για την επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με το burnout:

 • χαρακτηρίζονται από τελειομανία
 • είναι πάντα παρόντες
 • επιθυμούν να αναλαμβάνουν συνεχώς μεγαλύτερες ευθύνες
 • λειτουργούν σε multi-tasking
 • πιστεύουν ότι δεν αναγνωρίζεται επαρκώς η αξία τους
 • αποκρίνονται συνέχεια σε διαφορετικές και πολύπλοκες απαιτήσεις
 • πιστεύουν ότι βρίσκονται σε σύγκρουση αξιών

Με λίγα λόγια, αποτελούν τους εργαζόμενους στους οποίους βασίζεται ένα σημαντικό μέρος της καλής απόδοσης και αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Επομένως, διατηρώντας το συγκεκριμένο ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία και αναδομώντας την ενέργεια του δίνουμε μία στρατηγικά σημαντική ώθηση στην εταιρεία.

[Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Ιωάννα Κουνούπη (HR Solutions Manager, Career Design & Outplacement Randstad Hellas SA), τηλ. 210 6770523, e-mail:  ikounoupi@randstad.gr, site:  www.randstad.gr]

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s