HR FORUM 2014 – ΣΔΑΔΕ | Η στροφή της ΔΑΔ προς την Εξωστρέφεια

1a. HR Forum (photo)Το 12ο κατά σειρά ετήσιο συνέδριό του, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας στις 24 και 25 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, με εναρκτήρια ομιλία αυτή του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για τις Μεταρρυθμίσεις στον Εργασιακό Τομέα.
Θέμα της 1ης ημέρας της φετινής διοργάνωσης ήταν “Τhe HR Path: Building Sustainable Organizational Growth through Innovation” και αφιερώθηκε στις θεσμικές αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος, στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία, στην επικοινωνία και συνεργασία, και στη σύνδεση όλων αυτών με την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού. Τη 2η ημέρα ακολούθησε Workshop με θέμα το Μετασχηματισμό της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR Transformation).

Το συνέδριο, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε με την ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ανέφερε αναλυτικά όλες τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του Υπουργείου, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς και για τη χρησιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ και ΗΛΙΟΣ.

Βασικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Allan Freed, σύμβουλος του Ομίλου RBL και στενός συνεργάτης του Dave Ulrich. Ο κ. Freed αναφέρθηκε στη μεγάλη στροφή που οφείλει να κάνει η Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: “το Ανθρώπινο Δυναμικό μπορεί να μετασχηματίσει ολόκληρους οργανισμούς, μόνο εάν πρώτα μετασχηματιστεί το ίδιο, γιατί οι πελάτες είναι εκείνοι που αποφασίζουν σε ποια περίπτωση τα προϊόντα και οι υπηρεσίες έχουν αξία. Οι πελάτες αποφασίζουν αν η εσωτερική κουλτούρα μιας εταιρείας συναντά τις δικές τους εξειδικευμένες ανάγκες, και η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού οφείλει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση”.

Χαρακτηριστική είναι η στροφή της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο χαιρετισμό της η Μάρθα Μυλωνά, Προέδρος του ΣΔΑΔΕ και Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού DDB. Συγκεκριμένα, έθεσε την ερώτηση: “Οι εταιρείες σήμερα αναζητούν νέους πρωτοποριακούς τρόπους λειτουργίας, μέσα από καινοτόμες και βιώσιμες εφαρμογές που θα τις οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Η καινοτομία απαιτεί δημιουργικότητα και πρωτοβουλία, ενώ η βιωσιμότητα προϋποθέτει την ανάπτυξη στρατηγικών και επιχειρηματικών προτύπων. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού και τη δημιουργία της απαιτούμενης κουλτούρας καινοτομίας. Μήπως λοιπόν ήρθε η στιγμή τα στελέχη της διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού να εμπλακούν με την «εμπειρία του πελάτη»; Μήπως ο ρόλος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού ως στρατηγικού εταίρου πρέπει να εμπλουτιστεί και με την ιδιότητα του Customer Connector”;

Η κα Έλενα Παπαδοπούλου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου του ΟΤΕ, μετέφερε την εμπειρία της για τον τρόπο που η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΤΕ ηγήθηκε των αλλαγών και των οργανωτικών μεταρρυθμίσεων στον Όμιλο. Το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή παρουσίασε η Νάνσυ Αθανασοπούλου, Διευθύντρια Ερευνών της εταιρείας Millward Brown, μιλώντας για τη νέα αποστολή της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού· να κατανοεί και να ενσωματώνει τις ανάγκες του πελάτη στις υπηρεσίες του Οργανισμού. Άλλωστε, “η συστηματική στροφή στην επιχειρηματικότητα μπορεί να οδηγήσει σε νέες θέσεις εργασίας και ταχύτερη ανάπτυξη”, σημείωσε ο Χάρης Μακρυνιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Endeavor, παρουσιάζοντας σχετική έρευνα.

Το θέμα της συζήτησης του πάνελ νέων επιχειρηματιών στο οποίο συμμετείχαν οι Παναγιώτης Βιτάκης (PERSADO), Άνθιμος Δημητριάδης (ReSoul), Χάρης Καρώνης (Realize, Viva.gr) και οι Αιμίλιος Μάρκου και Αλέξης Πανταζής (Hellas Direct) με συντονίστρια την Όλγα Επιτροπάκη (ALBA Graduate Business School) ήταν η νέα μορφή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, όπως εκφράζεται μέσα από τις startup επιχειρήσεις. Η οργανωτική καινοτομία και το ταλέντο των ανθρώπων ενδυναμώνει τα αποτελέσματα των εταιρειών, μέσα από μια εμπνευστική οργανωτική κουλτούρα.

Οι προτεραιότητες των διευθυντικών στελεχών και ηγετών του ευρωπαϊκού δικτύου, όπως αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων Boston Consulting Group και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου EAPM, μέλος του οποίου είναι ο ΣΔΑΔΕ, παρουσιάστηκαν από τον Βασίλη Αντωνιάδη, Εταίρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας.

Τον Οδηγό Προνοητικής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (μια πρωτοβουλία του ΣΕΒ με την συνεργασία των Εταιριών ΗΑΥ Group, EΕΔΕ, OMAΣ ΑΕ) παρουσίασε η Ασπασία Βούλγαρη, Senior Consultant της Hay Group, ενώ η Μαρία Λαζαρίμου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Advocate/Burson-Marsteller, παρουσίασε τα κοινά σημεία της Επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού και τη συμβολή και των δύο στην ενδυνάμωση των Εταιριών.

Χρυσός χορηγός του συνεδρίου ήταν ο όμιλος ΟΤΕ, ενώ μεγάλοι χορηγοί ο Όμιλος ADECCO, η Edenred και η Eurobank Business Services. Χορηγοί του συνεδρίου ήταν η ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ και το Kariera.gr. Οι χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν η ΕΡΓΑΣΙΑ-Χρυσή Ευκαιρία, το HR Professional, το Job-Pairs, το 4hr.gr και το People Matters. Χορηγοί δημοσιότητας ήταν η εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και η Advocate Burson-Marsteller, ενώ στους υποστηρικτές ήταν το ξενοδοχείο Grande Bretagne, η Dynargie και η Linkage. Επιστημονικoί συνεργάτες του συνεδρίου ήταν η Εταιρεία The RBL Group (με ιδρυτή τον David Ulrich) και το Alba Graduate Business School.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s