Randstad | flexibility@work 2014

Η Randstad παρουσιάζει την έκθεση της flexibility@work 2014, η οποία περιλαμβάνει μία νέα μελέτη σχετικά με την παραοικονομία, από το Πανεπιστήμιο του Sheffield και την Regioplan Policy Research.

Η έκθεση αποκαλύπτει το σημαντικό ρόλο που μπορούν διαδραματίσουν οι ορθά πλαισιωμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σε ότι αφορά την καταπολέμηση της παραοικονομίας.
Η αδήλωτη εργασία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τον παγκόσμιο εργασιακό πληθυσμό των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν τα 2/3 (περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι) εργάζονται στην παραοικονομία. Είναι ευρέως γνωστό ότι η αδήλωτη οικονομία υποβαθμίζει την ποιότητα της εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες, υπονομεύει μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού το επιχειρηματικό περιβάλλον και θέτει την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε κίνδυνο.

“Η έκθεση αυτή παρουσιάζει με σαφήνεια την ανάγκη για ευρύτερες και συστηματικότερες πολιτικές προληπτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, προκειμένου να διορθωθούν όσες ρυθμίσεις εξακολουθούν αδικαιολόγητα να διέπουν το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης”, σχολιάζει ο Jacques van den Broek, Διευθύνων Σύμβουλος της Randstad. “Προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι οικονομίες να παραμένουν καινοτόμες και ανταγωνιστικές στο σημερινό περιβάλλον, η ευελιξία καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Η συζήτηση για το αν θέλουμε ή όχι να επιτρέψουμε τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης διεξάγεται πάνω σε μία λανθασμένη βάση. Στην πραγματικότητα, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς μπορεί να ρυθμιστεί καλύτερα το πλαίσιο που αφορά στην αγορά εργασίας, προκειμένου να δημιουργήσει όφελος τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις επιχειρήσεις”.

 

Παροχή καλύτερων εναλλακτικών λύσεων

Η έκθεση flexibility@work δείχνει ότι στις προηγμένες οικονομίες, το μέγεθος της παραοικονομίας εμφανίζει αρκετές διαφοροποιήσεις – είναι λιγότερο από 10% σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ολλανδία, ενώ είναι έως και πάνω από 25% σε ορισμένες περιοχές της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης. Οι χώρες με τη μικρότερη παραοικονομία είναι, σύμφωνα με την έρευνα, εκείνες στις οποίες οι εταιρείες μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να καταφύγουν σε υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή, οι χώρες αυτές παρέχουν ένα επιπλέον δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας, με τη μορφή πολιτικής για την αγορά εργασίας, που προστατεύει και στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες εργαζομένων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι δημιουργώντας το κατάλληλο πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο, οι οικονομίες αυτές που είναι αρκετά επιτυχημένες μειώνουν την προσφορά και τη ζήτηση της αδήλωτης εργασίας και παρέχουν τόσο στους εργαζόμενους, όσο και στους εργοδότες καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.

 

Για να δείτε την πλήρη έκθεση, παρακαλώ επισκεφθείτε:

Ελληνικά: http://www.randstad.gr/h_Randstad/research_reports/seo_economic_research/seo_economic_research.htm

Αγγλικά: http://www.randstad.gr/about_Randstad/research_reports/seo_economic_research/seo_economic_research.htm

 

Σχετικά με το Πανεπιστήμιο του Sheffield

Το Πανεπιστήμιο του Sheffield είναι μέλος του Russell Group των κορυφαίων ερευνητικών πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει αξιολογηθεί ως 71ο παγκοσμίως, σύμφωνα με το QS World University Rankings για το 2013. Είναι το 13ο πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings, για την περίοδο 2013-14 και κατατάσσεται μέσα στα δέκα κορυφαία εξειδικευμένα ερευνητικά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Management School του Πανεπιστημίου του Sheffield ανήκει σε μία από τις μόλις 59 σχολές διοίκησης επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο που έχουν επιτύχει να πιστοποιηθούν και από τις τρεις πανεπιστημιακές ενώσεις διοίκησης επιχειρήσεων: AACSB, AMBA και EQUIS. Αυτή η τριπλή διαπίστευση, το τοποθετεί στο 1% των κορυφαίων σχολών διοίκησης επιχειρήσεων στον κόσμο. Με 1.300 προπτυχιακούς και 1.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές, αποστολή του είναι να αναπτύξει φοιτητές με γνώσεις και εργασιακή ικανότητα, προωθώντας κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές εργασίας που έχουν θετική επίδραση στους οργανισμούς αλλά και την κοινωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σχετικάμετην Regioplan Policy Research

Η Regioplan Policy Research Ltd, ιδρύθηκε το 1986 και είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός οργανισμός με εξειδίκευση σε ερευνητικά έργα που αφορούν στη χάραξη κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών. Η εξειδίκευση της Regioplan καλύπτει κοινωνικό-οικονομικά ερευνητικά πεδία, με βασικές δυνατότητες: την παροχή ουσιαστικής γνώσης για τις συνέπειες εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, την αξιολόγηση νομοθεσίας και εργαλείων εφαρμογής πολιτικών, τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ χωρών και τον καθορισμό των βέλτιστων πρακτικών, την ανάλυση στατιστικών στοιχείων και την αξιολόγηση της ποιότητας των δεδομένων, τη διενέργεια ερευνών για τομείς της αγοράς και την αγορά εργασίας, τη διεξαγωγή μελετών για ευάλωτες ομάδες, καθώς και μελέτες για τον προσδιορισμό κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Η Regioplan έχει τη βάση της στο Άμστερνταμ και απασχολεί περίπου 50 ερευνητές, με εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών κλάδων. Λειτουργεί ανεξάρτητα από δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς και φορείς, και είναι συνεπώς κατάλληλη να αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών που αφορούν λεπτά θέματα οικονομικό-κοινωνικής πολιτικής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s