Manpower | Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης Γ’ Τριμήνου 2014

3a. Manpower_picΣταθερή βελτίωση των Προοπτικών Απασχόλησης στην ελληνική αγορά καταγράφθηκε για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Έρευνα της Manpower Group για το Γ’ τρίμηνο του 2014, με το Δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης να διαμορφώνεται στο +8%, και τα αποτελέσματα (τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014), να δείχνουν:

  • Τις ισχυρότερες προθέσεις προβλέψεων, από το Δ΄ Τρίμηνο του 2008
  • Βελτίωση του Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης κατά 3 και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενου τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013
  • Θετικές οι εκτιμήσεις για τις προσλήψεις στους οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας


Ενισχύεται, λοιπόν, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων εργοδοτών στην οικονομία για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο, όπως αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης. Οι εκτιμήσεις των Ελλήνων εργοδοτών για την πορεία των προσλήψεων είναι θετικές για οκτώ από τους εννέα τομείς της οικονομίας και είναι οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί από το Δ’ Τρίμηνο του 2008.

Βάσει απαντήσεων αντιπροσωπευτικού δείγματος 750 εργοδοτών από τον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για το προσεχές τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014) διαμορφώνονται στο +13%, καθώς το 20% των εργοδοτών αναμένει αύξηση των ατόμων που απασχολεί, το 7% μείωση και το 68% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή. Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης διαμορφώνονται στο +8%, βελτιωμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 Εξέλιξη του Δείκτη Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα

ho_18062014_3

“Ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης βελτιώνεται αργά, πλην σταθερά, τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό το μοτίβο, ενδεικτικό της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των εργοδοτών μετά από μια μακρά, μετα-υφεσιακή περίοδο, είναι οπωσδήποτε θετικό”, σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. “Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι αυτή η θετική τάση δεν αφορά τους οργανισμούς κάθε μεγέθους στον ίδιο βαθμό. Η αισιοδοξία, σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το μέγεθος ενός οργανισμού, ενώ παρατηρούμε ότι η διαφοροποίηση του Δείκτη των Προοπτικών Απασχόλησης ανάμεσα σε μεγάλους και micro (>10 εργαζόμενοι) οργανισμούς φτάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες. Γιατί συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που κάθε οργανισμός που κατάφερε να επιβιώσει παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχει τώρα ανάγκη από τους πλέον ταλαντούχους ανθρώπους που μπορεί να βρει; Δυστυχώς οι μικρότεροι σε μέγεθος οργανισμοί έχουν λιγότερους πόρους να διαθέσουν στην εύρεση, επιλογή και διακράτηση ανθρώπινου δυναμικού, καθώς επίσης και σημαντικά πιο περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εξειδικευμένη συμβουλευτική και συστηματική στήριξη. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι αυτές ακριβώς οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις συνιστούν πάνω από το 97% του συνόλου της Ελληνικής οικονομίας, είναι ξεκάθαρο το ποια θα πρέπει να είναι η κύρια στόχευση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο”, συνεχίζει η Δρ Κουσία.

Προοπτικές Απασχόλησης σε σχέση με το Μέγεθος του Οργανισμού

Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης Διαφορά από Τρίμηνο σε Τρίμηνο (Β’  με Γ’ Τρίμηνο 2014) Διαφορά από Χρόνο σε Χρόνο(Γ’ Τρίμηνο 2013 με Γ’ Τρίμηνο 2014)
MICRO (<10 εργαζόμενοι) 4 + 2 +5
SMALL (10-49 εργαζόμενοι) 10 + 3 +12
MEDIUM (50-249 εργαζόμενοι) 11 +7 +14
LARGE (>249 εργαζόμενοι) 14 +4 +12

Ομοίως, από την αργή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας δεν πρόκειται να ωφεληθούν εξίσου όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία. Οι μακροχρόνια άνεργοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού, καθώς μετά τους 6 μήνες ανεργίας η επανασύνδεση με την αγορά εργασίας απαιτεί πολύ εστιασμένες και εντατικές παρεμβάσεις”, προσθέτει η Δρ Κουσία. “Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις, ωστόσο, είναι δυνατές και φέρνουν αποτέλεσμα μόνον όταν αποτελούν προϊόν ευρείας ενεργοποίησης και συνεργασίας μεταξύ φορέων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο χρειάζεται να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο, χωρίς ν’ ανακαλύψουμε την πυρίτιδα και παράλληλα, να δημιουργήσουμε επιτέλους τα δικά μας Success Stories”.

Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας

ho_18062014_3b

Οι εργοδότες αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των απασχολουμένων τους σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το προσεχές τρίμηνο.
Οι πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της Μεταποίησης, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +17%. Σταθερός ρυθμός προσλήψεων προβλέπεται και στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Προοπτικές ανέρχονται σε +14%, και στον τομέα της Γεωργίας, με Προοπτικές της τάξης του +12%. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών αναμένουν μια αμετάβλητη αγορά εργασίας, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του 0%.

Σε σχέση με το Β’ Τρίμηνο του 2014, οι προοπτικές προσλήψεων ενισχύονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις, ύψους 13 και 12 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρονται στον τομέα της Γεωργίας και τον τομέα της Μεταποίησης αντίστοιχα. Ωστόσο, οι προθέσεις προσλήψεων αποδυναμώνονται σε δύο τομείς, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στον τομέα Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.

Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές ενισχύονται σε οκτώ από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Οι εργοδότες στον Τομέα της μεταποίησης αναφέρουν σημαντικότατη αύξηση της τάξης των 27 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αυξήσεις της τάξης των 15 και 12 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα καταγράφονται στους τομείς του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και της Γεωργίας. Παράλληλα, οι εργοδότες του τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν μικρή μείωση της τάξης των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Συγκρίσεις ανά Γεωγραφική Περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναφέρουν επιφυλακτικά αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων για το Γ’ Τρίμηνο του 2014. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +9%, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν Συνολικές Προοπτικές της τάξης του +7%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Προοπτικές για τη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι εργοδότες της Ευρύτερης Περιφέρειας Αττικής καταγράφουν σχετικά σταθερά σχέδια προσλήψεων. Οι εργοδότες και στις δύο περιφέρειες αναφέρουν σημαντικές βελτιώσεις των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.  Ο Δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης ενισχύεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2014, βασίζεται σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 65.000 εργοδότες σε 42 χώρες.  Σύμφωνα με την έρευνα, οι ευκαιρίες για τα άτομα που αναζητούν εργασία στις παγκόσμιες αγορές εργασίας αναμένεται να παραμείνουν κυρίως θετικές το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2014. Ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να αυξηθεί σε 37 από τις 42 χώρες, σε σύγκριση με τις 38 από 42 κατά το δεύτερο τρίμηνο. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ινδία, την Ταϊβάν, την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη. Οι πιο αδύναμες – και μόνες αρνητικές – προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο καταγράφονται από τους εργοδότες στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Συνολικά, οι προβλέψεις είναι ηπιότερες συγκριτικά με το Β’ Τρίμηνο του 2014, καθώς καταγράφονται ενισχυμένες σε μόλις 11 από τις 42 χώρες, ενώ αποδυναμώνονται σε 24. Ωστόσο, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι Προοπτικές ενισχύονται σε 32 χώρες και μειώνονται σε μόλις έξι. Παράλληλα, οι Προοπτικές σε κάθε μία από τις χώρες του G7 βελτιώνονται ελαφρώς ή παραμένουν σχετικά σταθερές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Οι εργοδότες σε 19 από τις 24 χώρες της περιφέρειας ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική) αναμένουν αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι προοπτικές προσλήψεων βελτιώνονται σε έξι χώρες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αποδυναμώνονται σε 12. Οι Προοπτικές εμφανίζονται ισχυροποιημένες σε 20 χώρες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αλλά αποδυναμώνονται σε δύο και παραμένουν αμετάβλητες στις υπόλοιπες δύο. Οι εργοδότες στην Τουρκία καταγράφουν τις πιο αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων στην περιφέρεια.  Οι ασθενέστερες Προοπτικές της περιφέρειας καταγράφονται για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στην Ιταλία.

Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, με προβλέψεις για την απασχόληση που θα αφορούν το Δ’ Τρίμηνο του 2014.

Για τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας, για καθεμία από τις 42 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή, επισκεφτείτε το Manpower Group Press Room της εδώ ή το διαδραστικό online εργαλείο Data Explorer εδώ.  Όλοι οι πίνακες και τα γραφήματα της Έρευνας, είναι επίσης διαθέσιμα για δημοσίευση, εδώ.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s