ManpowerGroup | Ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου 2014

Δυσκολία αντιμετωπίζει το 42% των εργοδοτών στην Ελλάδα στην κάλυψη θέσεων εργασίας, όπως αποκαλύπτει η Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2014. Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό – αυξημένο κατά 4 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο -, καταδεικνύει το σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (42%), τεχνικών δεξιοτήτων (hard skills)  (29%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (soft skills) (19%) και διαθέσιμων υποψηφίων (18%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών.

 

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για 9η συνεχόμενη χρονιά το Α΄ Τρίμηνο του 2014, σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 37.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για 7η συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Πίνακας 1: Έλλειψη Ταλέντου στην Ελλάδα και τον κόσμο 2008 – 2014 (Πηγή: ManpowerGroup)

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό των εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους με τα απαιτούμενα προσόντα για τη σωστή λειτουργία των επιχειρήσεών τους ανέρχεται σε 36%, αυξημένο κατά 1 μονάδα από πέρυσι, και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά χρόνων. Τη μεγαλύτερη δυσκολία για την εύρεση κατάλληλων ατόμων αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στην Ιαπωνία (81%), το Περού (67%), την Ινδία (64%), την Αργεντινή (63%) και την Βραζιλία (63%). Το ζήτημα της έλλειψης ταλέντου δείχνει να προβληματίζει ελάχιστα τους Ιρλανδούς (2%), Ισπανούς (3%) και Ολλανδούς (5%) εργοδότες.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2014

Στην Ελλάδα, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων “Επαγγελματιών Πωλητών”, με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των ”Υψηλόβαθμων Στελεχών”, η οποία παραμένει στην ίδια θέση της κατάταξης με πέρυσι. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες”, οι οποίοι πέρυσι βρίσκονταν στην πέμπτη θέση. Εκτός Top-10 για το 2014 μένει το “Προσωπικό Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών”, το οποίο πέρυσι καταλάμβανε τη θέση Νο. 4, όπως και το Προσωπικό ΙΤ, το οποίο βρισκόταν στο Νο 7. Οι δύο νέες είσοδοι στη λίστα είναι οι ”Εργάτες” και οι “Χειριστές Μηχανημάτων”, στις θέσεις 8 και 9 αντίστοιχα.

 

2013 – Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα 2014 – Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα
 1. Επαγγελματίες Πωλητές
 2. Υψηλόβαθμα Στελέχη
 3. Τεχνικοί
 4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών
 5. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
 6. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα
 7. Προσωπικό ΙΤ
 8. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη
 9. Διευθυντές Πωλήσεων
 10. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
 1. Επαγγελματίες Πωλητές
 2. Υψηλόβαθμα Στελέχη
 3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
 4. Τεχνικοί
 5. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
 6. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη
 7. Προσωπικό για Λογιστήρια / Οικονομικά Τμήματα
 8. Εργάτες
 9. Χειριστές Μηχανημάτων
 10. Διευθυντές Πωλήσεων

Πίνακας 2. Το Top-10 των θέσεων εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για την Ελλάδα 2013-2014 (Πηγή: ManpowerGroup) 

 

“Για όποιον παρακολουθεί στενά την αγορά, το φετινό Top-10 των ειδικοτήτων δεν έχει εκπλήξεις, καθώς αποτυπώνει τις δύο κυρίαρχες τάσεις του σήμερα. Από τη μία Υψηλόβαθμα Στελέχη και Στελέχη Πωλήσεων κάθε επιπέδου παραμένουν δυσεύρετα, όχι τόσο γιατί λείπουν οι υποψήφιοι από την Ελληνική αγορά, όσο γιατί λείπουν οι δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν αξία σε αυτές τις ακόμη πιο απαιτητικές, σύνθετες εποχές», σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup. “Από την άλλη, θέσεις που –ιδεοληπτικά- θεωρούσαμε μέχρι χθες δεύτερης κατηγορίας, όπως τεχνίτες, τεχνικοί, εργάτες και χειριστές μηχανημάτων, βρίσκονται επίσης σε έλλειψη, ως συνέπεια της κινητικότητας των πληθυσμών και του δημογραφικού προβλήματος. Όμως η ανάγκη να γίνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές δεν επιτρέπει ιδεοληψίες, ούτε καλύπτεται μόνο με μειώσεις κόστους”, προσθέτει η Δρ Κουσία. ”Το μήνυμα είναι σαφές: αν θέλουμε κατάλληλο και δεσμευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας είναι πραγματικά η στιγμή να προσεγγίσουμε αυτή την ανάγκη με τρόπο ορθολογικό. Υπάρχουν επιτυχημένες πρακτικές πάνω στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε όπως το δυϊκό σύστημα, το οποίο με συστηματικό τρόπο βοηθά τον νέο άνθρωπο να μεταβεί ομαλά και με αξιοπρέπεια στην αγορά εργασίας, καθώς επίσης και πρακτικές ενσωμάτωσης μεγαλύτερων αναξιοποίητων ομάδων πληθυσμού”. 

 

Στο Νο.1 και Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης με τις θέσεις που οι εργοδότες δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν παραμένουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι “Εξειδικευμένοι Τεχνίτες” και οι “Πτυχιούχοι Μηχανικοί”. Την τρίτη θέση της φετινής κατάταξης καταλαμβάνει η ειδικότητα των ”Τεχνικών”, που πέρυσι βρισκόταν στο Νο.4. Οι ”Επαγγελματίες Πωλητές” παραμένουν δυσεύρετοι, παρότι από το Νο.3 που βρίσκονταν πέρυσι φέτος καταλαμβάνουν το Νο.4. Παρά τη συγκεκριμένη μείωση, η έλλειψη ταλέντου στον τομέα των Πωλήσεων δείχνει να διευρύνεται, καθώς στο Νο.7 του φετινού top-10 συναντάμε τους Διευθυντές Πωλήσεων, μια ειδικότητα που πέρυσι βρισκόταν στο Νο.12. Μια ακόμη αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η απουσία από την φετινή παγκόσμια κατάταξη των ”Εργατών”, θέση που σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια έχανε έδαφος.

 

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις

Δύο στους τρεις (66%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Πίνακας 3: Αντίκτυπος που έχουν οι κενές θέσεις απασχόλησης για τις επιχειρήσεις, Ελλάδα 2013-2014 (Πηγή: ΜanpowerGroup)

 

Παγκοσμίως, το ποσοστό των εργοδοτών που θεωρούν ότι οι κενές θέσεις έχουν μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην επιχειρηματική τους λειτουργία διαμορφώνεται στο 54%, αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι.

 

“Η ανησυχία των εργοδοτών σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο των κενών θέσεων στη λειτουργία τους αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, εύρημα αναμενόμενο σε μια οικονομία που προσπαθεί να βρει ξανά τον βηματισμό της, μετά από ένα μακρύ διάστημα μετα-υφεσιακής μελαγχολίας. Η ανησυχία συνοδεύεται, ευτυχώς, και από κινητικότητα, καθώς οι οργανισμοί δοκιμάζουν διαφορετικές στρατηγικές στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα: καινοτόμες πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, νέα εργασιακά μοντέλα, εξερεύνηση λιγότερο προφανών πηγών ταλέντου. Ωστόσο, αυτά αφορούν, κατά βάση, τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, χρειάζονται επειγόντως εξειδικευμένη στήριξη και καλύτερη πρόσβαση σε πόρους, αν θέλουμε να μην μείνουν εκτός του παιχνιδιού της ανταγωνιστικότητας -και άρα της αυριανής αγοράς”, σχολιάζει η Δρ Κουσία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και στο σχετικό infographic.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s