Ισορροπία, ήθος, εργασιακό κλίμα : Τα κλειδιά στην εργασία σήμερα

shutterstock_12570127ΓΕΝΙΑ Υ και ΕΡΓΑΣΙΑ

Συμπεράσματα της έρευνας «Καριέρα και Γενιά Υ, οδηγός επιβίωσης για ιδανικούς εργοδότες».

Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει τις κυρίαρχες τάσεις στην επιλογή εταιρίας/εργοδότη και στον σχεδιασμό καριέρας μεταξύ νέων ατόμων. Επιστημονικές υπεύθυνες για την έρευνα αυτή, η οποία διενεργείται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την υποστήριξη του kariera.gr, είναι οι Επίκουρες Καθηγήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κκ Ειρήνη Νικάνδρου και Λήδα Παναγιωτοπούλου.

Η έρευνα στους νέους φοιτητές και αποφοίτους της Γενιάς Υ (γεννημένοι από το 1980-2000) για δεύτερη συνεχή χρονιά βοηθάει στην καταγραφή των στάσεων, προτιμήσεων και συμπεριφορών των νέων ως προς την αγορά εργασίας. Η ανάγκη για συνεχή απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων καθώς και η προσαρμογή στις νέες, αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Η μελέτη αυτή αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τα συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσελκύουν και να συγκρατούν τους νέους εργαζομένους και για τους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού, οι οποίοι καλούνται να βοηθούν τους νέους να προσαρμόζονται καλύτερα στην αγορά εργασίας.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνας μαθαίνουν πολλά στους επιχειρηματίες αλλά και σε όσους ψάχνουν να βρουν δουλειά. Στο κείμενο αυτό, θα σταθούμε σε όσα, ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, εκλαμβάνει κάποιος που έχει τη δική του επιχείρηση ή είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε σχέση με το τι επιθυμούν οι πιθανοί εργαζόμενοί του.

Πόσο σημαντικό λοιπόν το γεγονός ότι οι νέοι –αλλά και όχι μόνο νέοι, αλλά και φοιτητές, αφού η έρευνα περιλαμβάνει τους γεννημένους μετά το 1980- προτάσσουν σε πολλά και διαφορετικά σημεία της έρευνας, την έννοια του ήθους. Είτε μιλούμε για τη συμπεριφορά που περιμένουν από τους ανωτέρους τους, είτε για το ευρύτερο εργασιακό κλίμα, είτε για τις συνθήκες που δημιουργούνται και καθορίζουν το πώς ο καθένας μας επιστρέφει στο σπίτι του μετά τη δουλειά, είναι εμφανές πως είναι πάρα πολύ καίριο το πώς συμπεριφέρεται ο κάθε άνθρωπος στον εργασιακό του χώρο. Και πόσο μάλλον όταν έχει, οποιαδήποτε μορφής, διοικητική θέση. Σε προηγούμενο κείμενο είχαμε μιλήσει εκτενώς για το πώς ο «ο καλός εργοδότης είναι εκείνος που κάνει τον καλό υπάλληλο». Είναι προφανές λοιπόν, ότι είχαμε δίκιο – λίγο το ένστικτό μας, λίγο οι αναλύσεις στη διεθνή σκηνή – και με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και ξεχωρίζουμε εκείνα τα αποτελέσματα που καλούν τους ισχυρούς να είναι δίκαιοι, έντιμοι και ευγενείς και όλους να σέβονται ο ένας τον άλλον με ένα και μόνο σκοπό, τη δημιουργία καλού εργασιακού κλίματος.

Ετσι, ανάμεσα στα αποτελέσματα της έρευνας έχουμε:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ

>>> Οι ευκαιρίες εσωτερικής Εκπαίδευσης και το Ήθος στην εργασία είναι οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες στη διαμόρφωση Εργασιακού Κλίματος για τη Γενιά Υ.

*** Πάνε λοιπόν οι εποχές που γινόταν ανεκτό το να κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να το πληρώνεις και να μην ορρωδείς προ ουδενός, η εποχή που οι προσωπικές τρικλοποδιές δεν έβλεπαν το φως τη ημέρας και που δεν είχε σημασία αν ήσουν ένας δίκαιος και καθαρός άνθρωπος. Οι νέοι απαιτούν και αναμένουν ήθος στην εργασία, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα και όπου και αν αντικατοπτρίζεται, έχει έναν παρονομαστή.

Για το γράφημα 11, πατήστε εδώ:

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

>>> Η ικανοποιητική Αμοιβή, η Ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής και η Εργασιακή Ασφάλεια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά εργασίας για την πλειοψηφία των νέων της Γενιάς Υ.

*** Πάνε και οι εποχές που δεν ένοιαζε κανέναν τι θα γίνει αφότου γυρίσει σπίτι – αρκούσε μόνο να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια στη δουλειά και ας έτρωγε όλες τους τις ώρες, ας εξαντλείτο ψυχικά, ας ξεσπούσε τα νεύρα σε φίλους και συντρόφους. Πάνε οι εποχές που κόβαμε τη ζωή σε «χρονιές» και προγραμματίζαμε πόσα χρόνια θα αφιερωνόμασταν στη δουλειά και πότε πια θα αποφασίζαμε να δώσουμε χώρο και χρόνο –ποιότητα και ουσία δηλαδή- στην προσωπική μας ζωή. Εχω ακούσει πολλές, γυναίκες κυρίως, της δικής μου γενιάς που ανήκω στην προηγούμενη δεκαετία, να λένε «θα ασχοληθώ μέχρι τα 32 με τη δουλειά

Για το γραάφημα 13 πατήστε εδώ:

Για το γραάφημα 14 πατήστε εδώ:

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ/ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Ιεράρχηση Παραγόντων για την Επιλογή Εργοδότη

Oι νέοι στην ιεράρχηση των εργασιακών παραγόντων σχετικά με την επιλογή εταιρίας/εργοδότη δείχνουν «συνέπεια» και δηλώνουν ότι οι Αμοιβές, οι ευκαιρίες Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης, το Εργασιακό Περιβάλλον, οι Προκλήσεις στην εργασία και η Εργασιακή Ασφάλεια είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες.

  • Η έρευνα «Καριέρα και Γενιά Υ, οδηγός επιβίωσης για ιδανικούς εργοδότες» πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ και υποστηρικτές τις Microsoft HellasMondelēz International  και PwC.

 

Της Μίας Κόλλια

Copyright: RTimages, Shutterstock.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s