Άνδρες – Γυναίκες: Το 50 -50 ωφελεί τις επιχειρήσεις

shutterstock_221466133Οι επιχειρήσεις που απασχολούν άνδρες και γυναίκες σε αντίστοιχο ποσοστό, ευδοκιμούν! Ναι, οι γυναίκες παίζουν ρόλο στην ισορροπία της επιχείρησης.

Εάν θέλετε να ενισχύσετε τη βάση και τη συνολική απόδοση της επιχείρησής σας, δοκιμάστε να εξισορροπήσετε των αριθμό των ανδρών με των γυναικών στο γραφείο σας, όπως προτείνει μία νέα έρευνα.

Παρότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να δυσαρεστήσει κάποιους εργαζομένους, η ανομοιογένεια των δυο φύλων στο περιβάλλον εργασίας κάνει την επιχείρηση πιο παραγωγική, σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Economics and Management Strategy.

Ένα πολυσύνθετο σύνολο εργαζομένων δίνει στις επιχειρήσεις μια πιο σύνθετη γκάμα δεξιοτήτων, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία της επιχείρησης, όπως δήλωσε η Sara Ellison, οικονομολόγος του ΜΙΤ, η οποία συνυπέγραψε τη μελέτη.

Παρά τη βελτίωση της παραγωγής, όμως, οι εργαζόμενοι μοιάζει να προτιμούν ένα πιο ομοιογενές σκηνικό. Η Ellison τόνισε ότι η μεγαλύτερη πολυμορφία θα μπορούσε να βλάψει αυτό που ονομάζεται «κοινωνικό κεφάλαιο» ενός γραφείου, και νοείται ως μια σταθερά που λαμβάνει υπόψη τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την απόλαυση στον χώρο εργασίας.

«Τα πιο ομοιογενή γραφεία έχουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού κεφαλαίου», είπε η Ellison σε δήλωση της. «Αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι… τα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικού κεφαλαίου δεν καθίστανται αρκετά σημαντικά ώστε να προκαλέσουν την καλύτερη απόδοση τους».

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία εσόδων οκτώ ετών από μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με περισσότερα από 60 γραφεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Τα στοιχεία περιελάμβαναν κάποια αμιγώς ανδροκρατούμενα και γυναικοκρατούμενα γραφεία, εκτός των γραφείων μικτού φύλου. Οι μελετητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της έρευνας για να εξετάσουν τον βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων, όχι μόνο σε γενικό πλαίσιο αλλά και σε επίπεδο συνεργασίας και ηθικών σχέσεων.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας, κατέληξαν ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνταν τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες παρουσίαζαν αύξηση κατά 41%.

Η Ellison υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποδοθούν στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη κοινωνική πολυμορφία συνεπάγεται και μεγαλύτερο εύρος εμπειριών. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να προστεθεί στo συλλογικό επίπεδο γνώσεων μιας ομάδας εργαζομένων σε ένα γραφείο και να την κάνει στο σύνολο της να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Οι ερευνητές συμπέραναν επίσης, ότι η αντίληψη και μόνο της ανομοιογένειας ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ικανοποίηση στους εργαζομένους. Στη σκέψη και μόνο ότι η επιχείρηση στην οποία εργάζονται αποδέχεται και ενισχύει την ανομοιογένεια, αντέδρασαν με περισσότερη χαρά και πνεύμα συνεργασίας. Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν μεταφράζεται απαραιτήτως σε καλύτερα bottom line αποτελέσματα γιατί μπορεί οι εργαζόμενοι να αρέσκονται περισσότερο στην ιδέα ενός ανομοιογενούς γραφείου παρά στην εφαρμογή της στην πράξη.

Η ουσία είναι ότι οι προσωπικότητες ανδρών και γυναικών είναι σαφώς διαφορετικές. Αν λοιπόν και οι δύο έχουν τα ίδια, τυπικά, προσόντα, είναι σίγουρο πως το μυαλό και η ψυχή του κάθε φύλου μπορεί να προσφέρει διαφορετικά και ιδιαίτερα στοιχεία σε κάθε επιχείρηση. Ο πλουραλισμός, σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρα πιο αποδοτικός!

Πηγή: http://smallbusiness.foxbusiness.com/finance-accounting/2014/10/07/gender-balance-can-boosts-business-profits/

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: thodonal88, Shutterstock.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s