Άμυνες στα κακώς κείμενα ενός γραφείου

shutterstock_258743315Για να σιγουρέψετε ότι θα προσφέρετε στους εργαζομένους σας ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελίσσονται επαγγελματικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αποτρέπεται οτιδήποτε «σκοτώνει» τα κίνητρα των συνεργατών.

 

  1. «Τοξικοί» άνθρωποι

Εάν έχετε συναναστραφεί με πραγματικά «τοξικούς» ανθρώπους, θα γνωρίζετε πόσο καταστροφική και εξαντλητική μπορεί να γίνει μια τέτοια επαφή. Οι «τοξικοί» άνθρωποι διαχέουν αρνητικότητα και καταστρέφουν τη θετική στάση ζωής. Φροντίστε να απομακρύνετε τέτοιους εργαζομένους – ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, βεβαιωθείτε ότι οι πολιτικές της εταιρείας σας είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους υπάλληλοι στο εργασιακό περιβάλλον.

  1. Αδράνεια στην επαγγελματική ανάπτυξη

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η γνώση και η εξέλιξη είναι κομμάτι της επαγγελματικής μας ζωής. Χωρίς αυτά, ο χώρος εργασίας παραμένει στατικός και ανιαρός. Η επαγγελματική ανάπτυξη δίνει τη δυνατότητα στους ίδιους τους υπαλλήλους να εξελίσσουν συνεχώς την καριέρα τους και στους εργοδότες να επενδύουν πάνω στην επιτυχία τους.

  1. Έλλειψη οράματος

Ένα σαφώς διατυπωμένο όραμα θέτει γερά θεμέλια και επιτρέπει στους εργαζομένους να ξέρουν πού να εστιάσουν. Χωρίς όραμα, ακόμα και οι καλύτεροι υπάλληλοι είναι λιγότερο αποδοτικοί, καθώς είναι πολύ δύσκολο να υπερέχει κάποιος αν δεν έχει έναν ανώτερο στόχο.

  1. Σπατάλη χρόνου

Εάν διοικείτε το είδος των εταιρειών στις οποίες αλλεπάλληλα meetings πραγματοποιούνται χωρίς ουσιαστικό λόγο και ενδοεταιρικά emails αποστέλλονται με άσχετες -ως προς το περιεχόμενο της δουλειάς- πληροφορίες είναι πιθανό οι εργαζόμενοί σας να αγανακτούν με συνέπεια να βαριούνται. Αντιμετωπίστε τους υπαλλήλους που σέβονται το εργασιακό τους περιβάλλον με τον ίδιο σεβασμό κι εσείς, δείχνοντάς τους πως εκτιμάτε ουσιαστικά τον χρόνο τους.

  1. Ανεπαρκής επικοινωνία

Όταν η επικοινωνία είναι ελλιπής, οι εργαζόμενοι περνούν τον μισό χρόνο τους στο να μαντεύουν τι πρέπει να κάνουν, κρίσιμα καθήκοντα χάνονται, ασήμαντες εργασίες επαναλαμβάνονται, χρήσιμες πληροφορίες δεν αποκαλύπτονται ποτέ και καταστροφικές φήμες ευδοκιμούν συνεχώς. Να έχετε υπ’ όψιν σας πως μια καλή ροή επικοινωνίας λειτουργεί πάντα προς όφελος όλων.

  1. Κάθετη διοίκηση (vertical management system)

Εάν οι εργαζόμενοί σας αντιμετωπίζουν μια καθημερινότητα κατά την οποία οι ιδέες τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν, για την ακρίβεια ούτε καν να εισακουσθούν και το μόνο που τους επιτρέπεται είναι να εκτελούν τα όσα τους υποδεικνύουν οι προϊστάμενοί τους, τότε το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί είναι η ελάχιστη και απρόθυμη συμμετοχή τους. Όσο περισσότερη συνεργασία υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων μιας εταιρείας, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κίνητρα των συνεργατών για παραγωγική εργασία.

  1. Απουσία εκτίμησης

Όταν η σκληρή δουλειά ή τα επιτυχημένα αποτελέσματα ενός project δεν αναγνωρίζονται, οι εργαζόμενοι λειτουργούν μέσα στην επιχείρηση δίχως έμπνευση και παραμένουν απαθείς. Θυμηθείτε πως μπορείτε να ανταμείψετε τους υπαλλήλους σας χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά λέγοντάς τους ένα απλό «ευχαριστώ».

  1. Κακή ηγεσία

Η ύπαρξη κακών ηγετών μπορεί να βλάψει κάθε μέλος της ομάδας καθώς και ολόκληρο το εργασιακό περιβάλλον. Ακόμα και οι πιο ικανοί εργαζόμενοι χρειάζονται μια ικανή ηγεσία για να μπορούν να διαπρέψουν. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες για να βελτιώσουν το εργασιακό περιβάλλον είναι να διατηρούν οι ίδιοι αρχικά ένα καλό ηγετικό προφίλ και εν συνεχεία να προσλαμβάνουν ικανούς μάντζερς που μπορούν να αναπτυχθούν σωστά μέσα στην εταιρεία.

Εάν αναγνωρίζετε κάτι απ’ όλα αυτά στον χώρο εργασίας σας, είναι η ώρα να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να δοθεί μια λύση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ικανοί εργαζόμενοι δεν μένουν για πολύ σε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον.

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: Dooder, Shutterstock.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s