Καλό ΣΚ και να μη ξεχνιόμαστε…

shutterstock_184802726Τις περισσότερες φορές και στα περισσότερα άρθρα αναφερόμαστε στο τι κάνουν, τι πρέπει να κάνουν και πώς να διαχειρίζονται οι άνθρωποι καλύτερα την εβδομάδα τους. Σπανίως μιλάμε όμως για τα σαββατοκύριακα ή για τις διακοπές. Πώς βιώνουν άραγε οι πολύ busy τύποι τις ημέρες της ξεκούρασης και πώς τις διαχειρίζονται; 

Δε διαγράφουμε τη ρουτίνα μας τελείως

Εάν σε καθημερινή βάση ξυπνάτε, για παράδειγμα, κανονικά στις 6:30 και πηγαίνετε για τρέξιμο προτού φύγετε για τη δουλειά σας, καλό θα ήταν να διατηρήσετε σχετικά το ίδιο πρόγραμμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Ακόμα και αν αποφασίσετε πως δεν θέλετε να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις καθημερινές σας δραστηριότητες, φροντίστε ή να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα ώστε να είστε σε πνευματική εγρήγορση ή να πηγαίνετε για τρέξιμο όταν ξυπνάτε, έστω και αργά, για να θυμάται το σώμα.

Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα

Σίγουρα, οι καλοκαιρινές μας διακοπές είναι μια περίοδος κατάλληλη για να επιβραδύνουμε τους καθημερινούς μας ρυθμούς, αλλά η παντελής έλλειψη προγράμματος δεν είναι και η πιο σωστή στάση. Η λύση για να απολαμβάνουμε την άδειά μας από τη δουλειά και να μην αγχωνόμαστε για τις εργασίες που μας περιμένουν μετά το πέρας της, είναι να διατηρούμε ένα πρόγραμμα. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις εργασίες που θέλετε να ολοκληρώσετε επιστρέφοντας στη δουλειά και αυτό αυτομάτως θα σας κάνει να απολαμβάνετε περισσότερο τον ελεύθερό σας χρόνο.

Θέτουμε προτεραιότητες

Αντίθετα στη δημοφιλή πεποίθηση των περισσοτέρων, οι επιτυχημένοι επαγγελματίες δεν περνούν όλο τους το 24ωρο δουλεύοντας. Χρειάζονται ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα και χρόνο για τις διακοπές τους ώστε να βρεθούν με φίλους, να αφιερωθούν στην οικογένεια τους, ακόμα και να κάνουν κάποιες δουλειές για το σπίτι. Η εργασία είναι σημαντική, αλλά για να διατηρείται μια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, προτεραιότητα έχει η υγεία μας, η οικογένεια και το σπίτι μας.

Απαραίτητο το διάλειμμα

Διαλογισθείτε, σχεδιάστε μια πεζοπορία, πηγαίνετε στο θέατρο μαζί με φίλους ή ακόμα ασχοληθείτε με το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας. Μην προσπερνάτε το διάλειμμά σας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά πως το μυαλό μας δεν μπορεί να δουλεύει 24 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια όλης τη εβδομάδας. Για τον λόγο αυτόν, εντάσσουν απαραιτήτως στο πρόγραμμά τους τις διακοπές ή διατηρούν ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα τους για να «καθαρίζουν» το μυαλό τους και να επιστρέφουν ξεκούραστοι στη δουλειά.

Προετοιμασία – η μισή υπόθεση κατά του άγχους

Οι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι στην επαγγελματική τους ζωή, φροντίζουν να είναι προετοιμασμένοι για το ξεκίνημα μιας νέας εβδομάδας ή για την επιστροφή τους από τις διακοπές, έτσι ώστε να μην  χάνουν πολύτιμο χρόνο εκ των υστέρων. Μία έξυπνη και αποδοτική κίνηση είναι να φτιάξετε μια λίστα με εκδηλώσεις, συναντήσεις, ή σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε επιστρέφοντας από την άδειά σας ούτως ώστε να κρατήσετε τους στόχους σας ενεργούς. Μία άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να γράψετε μια λίστα με πράγματα που έχετε ήδη καταφέρει και ολοκληρώσει μέχρι στιγμής, πράγμα το οποίο θα διατηρήσει τον ενθουσιασμό σας αναλλοίωτο και θα σας δώσει ώθηση να ασχοληθείτε, χωρίς στρες, με τα μελλοντικά σχέδιά σας.

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: Rawpixel, Shutterstock.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s