Κάντε την έκπληξη στο κλασικό interview!

shutterstock_309904163Οκτώ ερωτήσεις για να μάθετε τον αληθινό χαρακτήρα του, πιθανού, συνεργάτη σας.

Το να μπορέσει κάποιος να ανακαλύψει το πραγματικό αστέρι από το πρώτο ραντεβού και μάλιστα το αμήχανο ραντεβού της συνέντευξης, απαιτεί πολλά περισσότερο από την εισήγηση «Μίλα μου για τον εαυτό σου».

Μερικές ιδέες όμως μπορεί να σας φανούν χρήσιμες και μάλιστα εξαιρετικά αποτελεσματικές στο κυνήγι του ανθρώπινου θησαυρού, παρότι μπορεί κατ’ αρχήν να μην μοιάζουν και τόσο σωτήριες.

Το inc.com συγκέντρωσε τις πιο ιδιαίτερες και εκκεντρικές ερωτήσεις που μπορεί φανερώσουν το αληθινό πρόσωπο του υποψήφιου!

1. Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο και γιατί;

Το φαγητό είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Συνεπώς, το πώς κάποιος κρίνει έναν χώρο, σε τι ρίχνει βάρος και με ποιο τρόπο αξιολογεί τα δεδομένα που έχει μπροστά του, μπορεί να φανερώσουν άμεσα τον τρόπο που σκέφτεται και ενεργεί.

2. Ποιο είναι το πνευματικό σας ζώο;

Το παράδειγμα που έδωσε ο Ράιαν Χολμς, CEO της εταιρείας social media Hootsuite, στον δημοσιογράφο του Inc., Τζεφ Χάντεν, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Του είπε λοιπόν πως η βοηθός του, τού είχε δηλώσει συμπωματικά και μάλιστα προτού την αναβαθμίσει, πως για εκείνη η πάπια αποτελούσε το πνευματικό της ζώο γιατί «οι πάπιες είναι ήρεμες επιφανειακά και εξωτερικά, αλλά βράζουν εσωτερικά και εμφανίζουν τεράστια δύναμη όταν πρέπει να καταφέρουν κάτι». Τα χαρακτηριστικά αυτά ήταν εκείνα που έψαχνε σε έναν βοηθό ο πρόεδρος της εταιρείας!

3. Λοιπόν, τι έχετε να μας πείτε για τη ζωή σας;

Όταν οι ερωτήσεις είναι τόσο άμεσες και τόσο γενικές, αλλά και τόσο προσωπικές, ο κόσμος συχνά μπλοκάρει. Το πόσο αμήχανα θα σταθεί κάποιος απέναντι σε αυτό ή το πόσο δημιουργικός θα είναι, μαρτυρά και την προσωπικότητά του. Αυτή η ερώτηση αποτελεί ουσιαστικά μία πρόκληση που ο υποψήφιος θα καταφέρει να αντιμετωπίσει ή όχι χωρίς να στέκεται με άγχος μπροστά στο πώς θα φανούν τα όσα λέει. Η εφευρετικότητα, η άνεση και η φαντασία κάποιου σίγουρα θα αποκαλυφθούν αν αρχίσει να διηγείται μια ιστορία. Αλλωστε, ένα βιογραφικό δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δείξει τις λεπτές ή έντονες αποχρώσεις κάποιου χαρακτήρα – μια τέτοια διήγηση όμως μπορεί.

4. Πείτε μας ένα ανέκδοτο!

Όπως έγραψε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, πρόσφατα, στο βιβλίο του, The Virgin Way: Everything I Know About Leadership, είναι σημαντικό για όλους, υπαλλήλους και αφεντικά, να έχουν αίσθηση του χιούμορ. Όπως μάλιστα τονίζει στον πρόλογό του: «Don’t enjoy it? Don’t do it!» («Δεν το διασκεδάζεις; Μην το κάνεις!»). Ετσι λοιπόν, ο Μπράνσον ζητά πάντα από τους υποψηφίους να του πουν ένα ανέκδοτο, παρότι ο ίδιος παραδέχεται πως λέει σαχλά και χάλια ανέκδοτα. Έστω κι έτσι όμως καταλαβαίνει πολλά για τον άλλον – ακόμη και η παραδοχή με χιούμορ ότι δεν λες καλά ανέκδοτα, είναι κάτι! Η δε αυθεντικότητα, κάτι ακόμη μεγαλύτερο και σημαντικότερο.

5. Τι θα κάνατε αν ξυπνούσατε και βρίσκατε έναν ελέφαντα έξω από την πόρτα σας;

Προφανώς αυτό ακούγεται σαν ένας χονδροειδής αστεϊσμός, ωστόσο αν τολμήσει κάποιος να το ρωτήσει, είναι βέβαιον πως από την απάντηση που θα λάβει, θα καταλάβει πολλά για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Η ετοιμότητα αντίδρασης στο απρόβλεπτο και αντιμετώπιση με χιούμορ κάποιου θέματος που μοιάζει μια παρανοϊκή υπερβολή, ορίζουν έναν άνθρωπο με τον οποίο όλοι θα θέλαμε να συνεργαζόμαστε.

6. Έχετε κάνει κάποιο άθλημα; Και αν ναι, σε ποια θέση παίζατε;

Και όμως, η ενασχόληση με τον αθλητισμό διαμορφώνει ανθρώπους και πλάθει χαρακτήρες. Όπως και η μαχητικότητα αλλά και το ευ αγωνίζεσθαι. Οι άνθρωποι μαθαίνουν πολλά με την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό – η άμιλλα, η πειθαρχία, η επιμονή, η επιθυμία για νίκη φυσικά και πάντα με κανόνες είναι στοιχεία απαραίτητα σε κάθε δουλειά. Στοιχεία που ξεχωρίζουν τον ανούσιο από τον ενδιαφέροντα, τον μαχητικό από τον ηττοπαθή ή έστω τον ορεξάτο για κατακτήσεις.

7. Αν κάνατε τη δική σας δουλειά, τι είδους εταιρεία θα δημιουργούσατε και γιατί;

Ουσιαστική και ευθεία ερώτηση για όλους. Μια ερώτηση που δείχνει τι πραγματικά επιθυμεί ο άνθρωπος, πίσω και πέρα από τις ασφαλείς απαντήσεις που δίνει σε μια συνέντευξη εργασίας. Αυτό που πραγματικά επιθυμεί και ονειρεύεται ένας υποψήφιος δεν δείχνει μόνο αν είναι ικανός για τη δουλειά για την οποία μάχεται, αλλά δίνει και το περιθώριο σε εκείνον που τον ρωτά, να φανταστεί και άλλους τομείς στους οποίους θα του ήταν, ενδεχομένως, χρήσιμος, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξής του.

8. «Με συγχωρείτε, αλλά νομίζω πως αυτή η δουλειά δεν είναι κατάλληλη για εσάς».

Παρότι αυτή δεν είναι ερώτηση, αλλά έρχεται ως δήλωση, μπορεί να δείξει μέσα σε δευτερόλεπτα αν λάβαμε μια σωστή ή μία λάθος απόφαση. Αν τολμήσεις να πεις σε έναν άνθρωπο κάτι τέτοιο και, με έναν τρόπο, επιχειρήσεις να τον βγάλεις εκτός παιχνιδιού (παρότι όχι πάντα δόκιμη μέθοδος και πρέπει να γίνει με τρόπο), ενδέχεται να εκπλαγείς από την απάντηση. Μια τύπου άρνηση μπορεί να κινητοποιήσει τον εν λόγω υποψήφιο και να προκαλέσει αντίδραση που δεν θα περιμέναμε ποτέ. Και από αυτή την αντίδραση, θα μπορούσαν να προκύψουν και στοιχεία που ποτέ δεν θα εμφανίζονταν υπό κανονικές συνθήκες.

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: Ahmet Misirligul, Shutterstock.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s