O χρόνος είναι πολυτέλεια…

shutterstock_123403981… για αυτό, φροντίζουμε να τον ξεκλέβουμε!

Η ημέρα δεν έχει πάνω από 24 ώρες. Και οι πολύ δραστήριοι άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με την έλλειψη χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να κερδίζουμε κάποιον χρόνο, μιας και οι 24 ώρες δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθούν. Χρειάζεται μόνο εξυπνάδα, οργάνωση και συνέπεια.

> Δεν αφήνουμε κάτι για αργότερα. Οτιδήποτε πρέπει να ολοκληρωθεί, καλό είναι να ολοκληρώνεται και να μην μπαίνει στην άκρη για… μετά: τρώει περισσότερο χρόνο στην πράξη, αλλά λειτουργεί και επιβαρυντικά στο υποσυνείδητο ως εκκρεμότητα.

> Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα προτού φύγουμε από το γραφείο ή, αν δουλεύουμε στο σπίτι, προτού «κλείσουμε» την εργασιακή ημέρα. Ετσι, απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και απολαμβάνουμε τη συνέχεια χωρίς άγχος για το αύριο.

«Για κάθε λεπτό οργάνωσης, το κέρδος είναι μία ώρα» ~ Μπένζαμιν Φράνκλιν

> Αν ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ολοκληρώνοντας τις πιο ανεπιθύμητες εργασίες, κερδίζουμε κουράγιο, και συνεπώς χρόνο αφού όσο προχωράς, τόσο πιο κουρασμένος είσαι. Και ως γνωστόν, αποδίδουμε καλύτερα και ευκολότερα, όταν κάτι μας αρέσει να το κάνουμε.

> Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την τυραννία του «κατεπείγοντος». Οι παραγωγικοί άνθρωποι καταφέρνουν να αξιολογούν σωστότερα αυτό που έχει σημασία και δεν αναλώνονται σε επείγοντα, αλλά δευτερεύοντα θέματα, που μπορεί να καθυστερούν σημαντικά άλλα. Επομένως, προσπαθούμε να διαχωρίζουμε το αληθινά επείγον.

> Οι πολυάσχολοι μάνατζερς, διευθυντές κλπ. φροντίζουν να τελειώνουν τα περίφημα meetings την ώρα που έχουν προγραμματίσει. Πιστέψτε με, οι συναντήσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν ώρες επί ωρών χωρίς κανέναν λόγο!

> Πρέπει να μπορείς να πεις «όχι» – είναι η μαγική λέξη για να κερδίζεις χρόνο. Όσο πιο διστακτικοί δείχνουμε, τόσο περισσότεροι οι άλλοι πιστεύουν πως υπάρχει έδαφος για να μας απασχολήσουν.

> Αν θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί, δεν γίνεται να διακόπτουμε συνεχώς ό,τι κάνουμε για να τσεκάρουμε τα email μας. Είναι τόσο πια αυτά που λαμβάνει ο καθένας, που θα μπορούσαν να τρώνε τις ώρες μιας ολόκληρης ημέρας για να διαβαστούν, να αρχειοθετηθούν και να σβηστούν. Υπάρχει ρύθμιση αυτόματης απάντησης για τις πολύ δύσκολες ημέρες – δεν είναι ντροπή να τη χρησιμοποιούμε.

> Multitasking: χρήσιμο αλλά και εξαιρετικά διασπαστικό. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ ισχυρίζεται πως η πολύ-απασχόληση τρώει περισσότερο χρόνο από τη συγκέντρωση σε ένα μόνο στόχο. Η διαρκής διάσπαση σε δεκάδες «προκλήσεις» προκαλεί αδιανόητο χάσιμο χρόνου. Καθώς όμως οι ιθύνοντες δεν μπορεί παρά να πρέπει να ανταποκριθούν σε πολλαπλά επίπεδα, καλό είναι να τοποθετούν σε θεματικές τα ζητήματα και να αναθέτουν στον/ στην γραμματέα ή βοηθό τους οριοθετημένες προτεραιότητες. Το μυαλό δεν μπορεί να αποδίδει διαρκώς πολυδιάστατα.

> Εμπιστευόμαστε κάποιον –βοηθό και συνεργάτη- για να φιλτράρει τα αιτήματα που έχουμε, ακόμη και όταν λείπουμε. Με αυτόν τον τρόπο, τα ζητήματα «δεύτερης μοίρας» δεν εμποδίζουν την παραγωγικότητά μας.

> Συνέχεια και συνέπεια του προηγούμενου είναι το μοίρασμα εργασιών και η εμπιστοσύνη. Οι διευθυντές που δεν εμπιστεύονται τους υπαλλήλους τους, χάνουν πολύτιμο χρόνο. Ο περίφημος συγκεντρωτισμός είναι η πιο βέβαιη σπατάλη χρόνου και σπατάλη δυνάμεων φυσικά.

> Εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να μας λύσουν τα χέρια. Ρωτήστε τον τεχνικό της εταιρείας σας και κερδίστε χρόνο με ό,τι μπορεί να σας παρέχει. Δεν φαντάζεστε τι θα γλυτώσετε!

Image Copyright: Brian A Jackson, Shutterstock.com

Της Μίας Κόλλια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s