Ευφυία και συναίσθημα = απόδοση

shutterstock_146859677ΕΙ / Emotional Intelligence καλούμε τη συναισθηματική νοημοσύνη, ένα ισχυρό όπλο επιτυχίας των ανθρώπων σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Σύμφωνα με το  Psychology Today, «Η συναισθηματική ευφυία είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις και να διαχειρίζεσαι τα δικά σου συναισθήματα και τα συναισθήματα των άλλων». Αν  θέλετε να αναγνωρίσετε τη δική σας συναισθηματική νοημοσύνη και να την αναπτύξετε για να έχετε πολλαπλά οφέλη σε διαφορετικούς τομείς της ζωής σας, ρίξτε μια καλή ματιά στον παρακάτω δεκάλογο.

1. Ξέρουν καλά ότι η τελειομανία δεν αποτελεί προτέρημα

Oι άνθρωποι υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης γνωρίζουν καλά πως δεν υπάρχει «τέλειο» και, συνεπώς, όταν κάτι φθάνει σε ένα όριο που δεν ξεπερνιέται, εκείνοι προχωρούν αντί να κολλάνε. Aν κάνουν κάποιο λάθος, μαθαίνουν από αυτό και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα που δημιούργησαν αντί να μπλοκάρουν από την απογοήτευση. Γενικότερα, τους χαρακτηρίζει το γεγονός ότι δεν καθηλώνονται.

2. Γνωρίζουν πώς να ισορροπούν δουλειά και παιχνίδι

Η δουλειά 24/7 και το να μην προσέχει κάποιος τον εαυτό και τις ανάγκες του, προσθέτει υπερβάλλον και άχρηστο στρες, προκαλεί προβλήματα υγείας και οργανικά και ψυχολογικά. Όλα αυτά έχουν, ενίοτε, σοβαρές επιπτώσεις και στον επαγγελματικό τομέα. Για αυτό, οι «έξυπνοι» ξέρουν πότε είναι η ώρα για δουλειά και πότε για διάλειμμα και παιχνίδι. Η αποφόρτιση είναι απαραίτητη για την καλύτερη απόδοση.

3. Kαλωσορίζουν την αλλαγή

Aντί να τρέμουν την αλλαγή και να δειλιάζουν μπροστά της, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι την αγκαλιάζουν, θεωρώντας την κομμάτι της ζωής. Ετσι, απολαμβάνουν τις καινοτομίες και τις νέες προκλήσεις, ενώ είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να αντιμετωπίσουν κάθε, μεγαλύτερου και ευρύτερου βεληνεκούς, αλλαγή. Αν σκεφθείτε πόσες αλλαγές έχουν ζήσει, λόγω κρίσης, τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το σημείο.

4. Δεν αποσπώνται εύκολα

Έχουν συγκέντρωση και πειθαρχία – γενικά, ένας τέτοιος άνθρωπος δεν παρασύρεται από το περιβάλλον του εύκολα ώστε να εγκαταλείψει αυτό που κάνει. Γνωρίζει πως το να ολοκληρώνεις αυτό που κάνεις, σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει.

5. Ενδιαφέρονται για τους άλλους

Ενδιαφέρονται και μάλιστα, όχι μόνο από την άποψη της συμπόνοιας, που είναι σημαντική, αλλά και της περιέργειας, με την καλή έννοια του όρου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μαθαίνεις τους ανθρώπους, να ψάχνεις την ψυχή τους, να ανοίγεις τα μάτια σου σε άλλους χαρακτήρες, να παρατηρείς αντιδράσεις. Ουσιαστικά, έτσι μόνο αυξάνεις τη δυνατότητα της κρίσης και εξηγείς εύκολα το τι συμβαίνει γύρω σου, αποκτώντας τη δυνατότητα να διαχειρίζεσαι πολλαπλούς τύπους χαρακτήρων ανθρώπων.

6. Γνωρίζουν τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά τους

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξέρουν σε τι είναι καλοί και σε τι όχι. Τόσο απλά. Όταν αποδέχεσαι τη δύναμη και τις αδυναμίες σου, κάνεις λιγότερα λάθη και ισορροπείς πιο σωστά με τον περίγυρό σου. Καλό είναι λοιπόν, για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση, «να δηλώνουμε αυτό που, πραγματικά, είμαστε» και όχι «ό,τι να ΄ναι».

7. Αυτό-κινητοποιούνται

Η φιλοδοξία και η σκληρή δουλειά, ακόμη και όταν δεν υπάρχει άμεση επιβράβευση ή ακόμη και όταν δεν είσαι σίγουρος ότι θα πετύχεις, προσφέρει μεγάλη αυτοπεποίθηση και σε μαθαίνει να μην παρατάς τη μάχη εύκολα.

8. Δεν μηρυκάζουν το παρελθόν

Το να στέκεσαι συνεχώς στα ήδη πεπραγμένα, θέτει σοβαρά εμπόδια στο παρόν και το μέλλον. Οι δυνατότητες του μέλλοντος μπορεί να είναι πολλές και σπουδαίες, αλλά δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να το ανακαλύψεις αυτό, εκτός από το να κοιτάς μπροστά. Η προσκόλληση στο παρελθόν, το ένδοξο ή το αποτυχημένο, μόνο φρένο αποτελεί για ό,τι ζούμε.

9. Εστιάζουν στο θετικό

Αφιερώστε τον χρόνο και την ενέργειά σας στη λύση των προβλημάτων, στον έλεγχο των αρνητικών συνθηκών και στην αισιόδοξη προοπτική. Κανείς δεν είπε πως όλα είναι ρόδινα ή πως η χαζοχαρούμενη αντιμετώπιση σβήνει την αληθινή δυσκολία, αλλά σε κάθε περίπτωση, η θετική ματιά ελέγχει τις αρνητικές επιπτώσεις και μας ισχυροποιεί απέναντι σε όλα.

10. Θέτουν όρια

Παρότι οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μοιάζουν προσηνείς και είναι εξωστρεφείς, αυτό δεν σημαίνει πως μπορείς να τους «πατήσεις». Ξέρουν να θέτουν όρια, ξέρουν πότε οι άλλοι τους εκμεταλλεύονται και πώς να τους χειριστούν. Με δυο λόγια, αυτοπροστατεύονται, προλαμβάνουν, αμύνονται. Τα όρια, στην προσωπική και επαγγελματική ζωή χτίζουν πιο υγιείς και σταθερές σχέσεις και μάλιστα με διάρκεια.

Image Copyright: Andrea Pauti, Shutterstock.com

Της Μίας Κόλλια

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s