Ημέρες Καριέρας για άτομα με αναπηρία: μια πράξη που σπάει στερεότυπα

GlovoΣτην πρώτη ημέρα καριέρας για άτομα με αναπηρία Career Fair.4 All, οι προοπτικές συνάντησαν την ελπίδα. Είμαστε εδώ

Εσύ τι γνωρίζεις για τους ανθρώπους με αναπηρία; Με το hashtag #iamhere ξεκίνησε η γιορτή της Glovo.4all, «Career Fair 4 all», μια ημέρα όπου άνθρωποι με αναπηρία συνάντησαν τμήματα προσωπικού εταιριών, με σκοπό, αφενός να γνωρίσουν οι εργοδότες, ανθρώπους με αναπηρία και να κινητοποιηθούν και αφετέρου να αποτελέσει ένα κίνητρο για άτομα με αναπηρία να βγουν από το σπίτι, να μιλήσουν, να διεκδικήσουν.

Υπολογίζεται ότι το 10% των πολιτών μας είναι άνθρωποι με αναπηρία. Ανθρωποι με δεξιότητες, με γνώσεις, με ταλέντα, σε παραγωγική ηλικία. «Με μια τέτοια κίνηση, στόχος είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Η αναπηρία δεν είναι μια λέξη ταμπού. Δεν πρόκειται για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες – όλοι έχουμε ειδικές ανάγκες. Οι άνθρωποι έχουν κάποια αναπηρία και ζουν με αυτή. Η κοινωνία, όμως, ουσιαστικά εμποδίζει τα άτομα με αναπηρία να εξελιχθούν», εξηγεί η Αντιγόνη Καρνεσιώτη, ειδική παιδαγωγός και συνεργάτης της Glovo. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών. Στην κατάμεστη αίθουσα Δ12 της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, αισθανόσουν ότι κάτι αλλάζει. Οι φορείς αναπήρων τους στήριξαν: άτομα με ψυχική αναπηρία, κινητική, νοητική, αισθητηριακή – όλοι βρίσκονταν εκεί.

Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης, είναι ο εμπνευστής και ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εθελοντών GloVo, η οποία, ανάμεσα στις δράσεις της, συνδέει άτομα με αναπηρία με τον εθελοντισμό. «Οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να είναι το ίδιο παραγωγικοί με οποιονδήποτε άλλο συμπολίτη μας. Ετσι θελήσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω, οργανώνοντας μια ημέρα καριέρας, ώστε να συναντηθούν εταιρίες με άτομα με αναπηρία, με δυο λόγια να συναντήσει η προσφορά εργασίας τη ζήτηση».  Μια ομάδα νέων, πολύ νέων ανθρώπων, δημιούργησε από το μηδέν, έναν νέο φορέα, που θέλει να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με αναπηρία.

Ο Αλέξανδρος Φουρλής, διευθύνων σύμβουλος του kariera.gr, βασικού υποστηρικτή του Career Fair4all, εξηγεί: «Πράγματι, μια τέτοια διοργάνωση κάμπτει αναστολές και προκαταλήψεις, σπάει στερεότυπα. Οι εταιρίες που συμμετείχαν και τις οποίες ευχαριστούμε, παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο από το British Council στα πλαίσια του προγράμματος του, Ισότητα & Διαφορετικότητα, σχετικά με την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να χειριστούν τους υποψήφιους με συγκεκριμένες αναπηρίες με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, υποψήφιος με δυο μεταπτυχιακά έχει προβλήματα ακοής, μια πραγματικότητα που δεν επηρεάζει τη δουλειά του, αλλά σκεφτείτε: ακόμη κι ένα τηλεφώνημα για να τον καλέσουν σε συνέντευξη, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί».

Εταιρίες όπως η Barilla, η Intrasoft, η Vodafone, η ΑΒ Βασιλόπουλος, η Randstad, η L’ Oreal, η Pepsico, Manpower, η Singular Logic, η Media Saturn, η Human, η Mellon, η Leroy Merlin, η Nestle, η Salfo, η Metlife, η Jti κ.α. έδωσαν το παρών, συνομίλησαν, συμβούλευσαν, γνώρισαν. Η Αντιγόνη Καρνεσιώτη σημειώνει πώς στόχος του Career Fair.4all είναι και η αξιολόγηση, το follow up: πόσες συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν, πώς εξελίχθηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις των υποψηφίων και των εταιριών.

Ο Αλέξανδρος Φουλρής συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να μην υπάρχουν “ειδικές” Ημέρες Καριέρας αλλά να ενταχθούν στις ετήσιες Ημέρες Καριέρας που διοργανώνουμε τα τελευταία 20 χρόνια». Μια τέτοια κίνηση είναι κάτι που περιμένουν και οι άνθρωποι με αναπηρία: θέλουν και μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα. «Δεν θέλουμε να αγγίξουμε μόνο τους εργοδότες αλλά και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας που δεν γνωρίζουν τίποτα για την αναπηρία».

Υπολογίζεται ότι το 10% των πολιτών είναι άτομα με αναπηρία. Επιλέγουμε να μην τα βλέπουμε ή μας έχουν μεγαλώσει με αυτή τη φιλοσοφία. Από την Πέμπτη, 10 Μαρτίου, όμως κάτι άλλαξε!

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s