Προς αποφυγήν! Οσα ΔΕΝ μας κάνουν καλούς αρχηγούς (Β’ μέρος)

Μελετητές της ηγετικής συμπεριφοράς υποστηρίζουν ότι η πλειονότητα των προϊσταμένων είναι κακή, ξεκινώντας από τους αντικειμενικά ανίκανους ηγέτες, μέχρι τους προφανώς κακούς. Ενώ έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία για την καλή και αποτελεσματική ηγετική συμπεριφορά, δυστυχώς, δίνεται πολύ λιγότερη προσοχή στους, πραγματικά, κακούς ηγέτες που μετατρέπουν την εργασιακή μας ζωή σε κόλαση. Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά είδη κακών ηγετών.

~ Ναρκισσιστές Ηγέτες – Τα πάντα είναι δικά τους. Οι ηγέτες αυτού του είδους πιστεύουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και ότι όλα κινούνται γύρω από αυτούς. Οποιαδήποτε κριτική ή είδος διαφωνίας εκδηλωθεί προς το μέρος τους, εκλαμβάνεται ως προσωπική μομφή και θεωρείται ανταρσία απέναντί τους. Για τους ηγέτες νάρκισσους μόνο όσοι συντάσσονται με το μέρος τους θα επωφεληθούν της εύνοιας τους και θα αναλάβουν περαιτέρω καθήκοντα. Τέτοιου είδους αφεντικά δημιουργούν έναν κύκλο πιστών θαυμαστών και όποιος είναι εκτός αυτού, θεωρείται αυτομάτως εχθρός τους.

 

~ Απρόθυμοι Ηγέτες – Αυτή, είναι στην πραγματικότητα, η χειρότερη κατηγορία ηγετών, αφού δεν «καθοδηγεί» το προσωπικό, παρά μόνο καταλαμβάνει θέσεις εξουσίας. Στην πραγματικότητα, οι συγκεκριμένοι ηγέτες πασχίζουν για την απόκτηση υψηλόβαθμων θέσεων, αλλά σπανίως παίρνουν τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για να κινηθεί η ομάδα προς τα εμπρός. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλώς απρόθυμοι ή αδυνατούν να διοικήσουν σωστά, με αποτέλεσμα να μην εμπλέκονται καθόλου στην παραγωγική διαδικασία.

 

~ Ιδιοτελείς Ηγέτες – «Πρώτα εγώ και μετά… κανένας άλλος!» Τα συγκεκριμένα αφεντικά προσπαθούν, συνεχώς, να πάρουν οι ίδιοι -και μόνο- τα εύσημα των επιτευγμάτων όλης της ομάδας, ενώ επιρρίπτουν πάντα στους άλλους το σύνολο των ευθυνών για την αποτυχία. Μερικές φορές, η ηγετική αυτή συμπεριφορά αναφέρεται ως «μακιαβελισμός», διότι ο στόχος των ιδιοτελών ηγετών είναι να προοδεύσουν με κάθε κόστος, αφού θεωρούν δεδομένο πως, ως επικεφαλής τμημάτων, δικαιούνται τα πάντα.

 

~ Κακόβουλοι Ηγέτες – Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι εκτιμούν, πρώτα και πάνω από όλα, στους προϊστάμενούς τους την ακεραιότητα και την ειλικρίνεια. Οι ηγέτες που ψεύδονται… κατά συρροή, και ειδικά αυτοί που αρνούνται τις πράξεις τους ακόμα και όταν αποκαλύπτονται, χάνουν οριστικά την εμπιστοσύνη των υφισταμένων τους, καθώς έχει αποδειχθεί στατιστικά, ότι εφόσον έχουν χρησιμοποιήσει, έστω και μία φορά, το ψέμα ως μέσο επίτευξης των στόχων τους θα το επαναλάβουν σίγουρα στο μέλλον.

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: Bplanet, Shutterstock.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s