Έρευνα Randstad: Μόνοι τους αναλαμβάνουν οι Έλληνες εργαζόμενοι την επαγγελματική τους «ανάπτυξη»

Με δική του πρωτοβουλία αναλαμβάνει το 89% των Ελλήνων εργαζομένων την πρόοδο της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, παρόλο που σχεδόν το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να υποστηρίζουν τους υπαλλήλους τους στην προσωπική τους εξέλιξη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα Workmonitor που διεξήγαγε η Randstad.

Ειδικότερα, τον περασμένο χρόνο μόνο το 39% των υπαλλήλων παρακολούθησε μία σειρά μαθημάτων ή περαιτέρω εκπαίδευση μέσω του εργοδότη, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε ποσοστό 54% δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους τούς παρακίνησε στη συνέχιση της επαγγελματική τους εξέλιξης. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι 6 στους 10 Έλληνες μετακινούνται σε οργανισμούς που υπόσχονται ταχύτερη, καλύτερη ανάπτυξη, ενώ το 93% δήλωσε, ότι επιθυμεί συνεχή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του καριέρας. Μόνο το 31% των εργαζομένων στη χώρα μας που ερωτήθηκε δήλωσε ότι έχει εξελιχθεί ταχύτερα, επειδή χρειάστηκε να εργαστεί σκληρότερα ή να αναλάβει διαφορετικά εργασιακά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι, οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση ως ευκαιρία ανάπτυξης.

Το 95% δηλώνει ότι η προσωπική του ανάπτυξη αποτελείται από τον συνδυασμό προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ενώ πάνω από το 50% θέλει να αναπτυχθεί επαγγελματικά αλλά δε γνωρίζει τον τρόπο υλοποίησης στον οργανισμό που ήδη εργάζεται.

Σταθερή η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων

Η πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει, ότι το 67% των Ελλήνων εργαζομένων αισθάνεται σιγουριά για την προοπτική ανεύρεσης νέας εργασίας – ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με πριν 3 μήνες, όπου ήταν 65%, παράμεινε όμως χαμηλότερο σε σχέση με πριν 6 μήνες, όπου ήταν 72%.

Ο δείκτης κινητικότητας πάντως συνεχίζει να υποδηλώνει αβεβαιότητα, καθώς το 10% των Ελλήνων ανησυχεί ότι θα χάσει την εργασία του. Ένα ποσοστό 13% αναζητά ενεργά νέα εργασία, σε αντίθεση με το τελευταίο εξάμηνο, όπου ήταν 6% και το τελευταίο τρίμηνο που ήταν στο 12%. Στην Ελλάδα, ο δείκτης κινητικότητας μειώθηκε κατά 2 μονάδες και έφτασε στις 99 συνολικά. Επίσης, στους νεότερους ηλικιακά μειώθηκε από τις 124 μονάδες στις 103, τους 3 τελευταίους μήνες. Κάτι που αντικατοπτρίζει τη συνεχόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές νέων θέσεων εργασίας και γενικότερα την οικονομία, στην κατηγορία των ατόμων, στις ηλικίες 18-24 ετών. Την ίδια στιγμή, η επαγγελματική ικανοποίηση διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, καθώς το 64% των Ελλήνων εργαζομένων, δήλωσε ευχαριστημένο με τον τωρινό του εργοδότη σε σύγκριση με πριν από 3 – 6 μήνες, όπου το ποσοστό ήταν 63%. Στην Ουγγαρία το ποσοστό είναι 51%, στην Ιταλία 61% και στη Γαλλία 67%.

Ταυτότητα έρευνας Workmonitor της Randstad

Η έρευνα δημοσιεύεται 4 φορές το χρόνο και αναδεικνύει τις παγκόσμιες και εθνικές τάσεις και την κινητικότητα της αγοράς εργασίας σε βάθος χρόνου. Η ποσοτική μελέτη διεξάγεται μέσω ενός online ερωτηματολογίου και το δείγμα αποτελείται από άτομα ηλικίας 18-65 ετών, που εργάζονται τουλάχιστον 24 ώρες την εβδομάδα σε μια αμειβόμενη εργασία (όχι αυτοαπασχολούμενοι). Το εύρος δείγματος για το 3ο τρίμηνο στην Ελλάδα ήταν 1.215 απαντηθέντα ερωτηματολόγια.

Σχολιάστε