Η αναγέννηση μιας επιχείρησης

shutterstock_254601268Για να μεταμορφωθεί μια επιχείρηση προς το καλύτερο και να ξαναγεννηθεί, πρέπει να ισχύουν διάφορες προϋποθέσεις και να καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια. Όλα γίνονται όμως…  

1. Όραμα

Η μεταμόρφωση μιας εταιρίας ξεκινά πάντα από το όνειρο. Είναι ευθύνη κάθε ηγετικού στελέχους μιας επιχείρησης να οραματίζεται την εξέλιξη της, να σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά της και να θέτει τα σχέδια σε εφαρμογή.

2. Σχέση εμπιστοσύνης

Τα μέλη μιας εταιρίας που έχουν μάθει να λειτουργούν δείχνοντας ο ένας στον άλλον απόλυτη εμπιστοσύνη, είναι εξαιρετικά αποδοτικά στη δουλειά τους διότι όλη τους η προσοχή είναι στραμμένη στο τελικό αποτέλεσμα. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τέτοιου είδους μοντέλο είναι πιο ανθεκτικές απέναντι στις αντιξοότητες γιατί οι εργαζόμενοι έχουν μάθει να συνεργάζονται αρμονικά και να λύνουν ειρηνικά τα προβλήματά τους. Και φυσικά ανανεώνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

3. Στρατηγική

Το στρατηγικό πλάνο είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που κάθε εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει, αλλά στην πραγματικότητα είναι λίγες αυτές που το διαθέτουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις κάνουν λάθος στον ετήσιο προϋπολογισμό τους και έτσι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις κινήσεις των ανταγωνιστών. Επίσης με την απουσία στρατηγικής και πειθαρχίας, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση της κατάλληλης ενέργειας είναι σχεδόν αδύνατη.

4. Οργάνωση

Κάθε επιχείρηση θέλει να ανακηρύσσεται από τους εργαζόμενους ως η ιδανική για εργασία επιχείρηση, πράγμα το οποίο μεταφράζεται στην Ιδανική Εταιρία, στον Ιδανικό Εργοδότη και στον Ιδανικό Επενδυτή στην αγορά εργασίας και τον τομέα των επιχειρήσεων. Προϋπόθεση για να θεωρηθεί όμως μια εταιρία ιδανική για τον είναι η διοικητική της ομάδα να θέτει σαφείς στόχους, να βρίσκει τα ανάλογα κεφάλαια και να αναθέτει στους κατάλληλους ανθρώπους να εκτελέσουν ο καθένας ό,τι χρειάζεται. Με δυο λόγια, η στρατηγική χρειάζεται οργάνωση σε κάθε τομέα για να έχει νόημα.

5. Εγκαταστάσεις αιχμής

Πριν δυο δεκαετίες οι γκουρού της πληροφορικής είχαν προβλέψει ότι η χρήση των υπολογιστών και των τηλεφώνων θα εξαπλωθεί σε τέτοιο βαθμό που η κατανάλωση του ρεύματος για τη λειτουργία και τη φόρτιση τους υπολογιστών θα αυξηθεί ραγδαία. Για τον λόγο αυτόν σημαντικό κομμάτι της μεταμόρφωσης και της αναβάθμισης μιας επιχείρησης είναι οι κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις.

6. Ισορροπία

Η εκπαίδευση, η αξιολόγηση και η ανταμοιβή είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η μεταμόρφωση του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης. Καθένας από αυτούς τους πυλώνες είναι εξίσου σημαντικός και απαραίτητος για την ύπαρξη του άλλου, ενώ, αν κάποιος υπερτερεί, η προσπάθεια μεταμόρφωσης της επιχείρησης τίθεται σε κίνδυνο.

7. Διαφανής επικοινωνία

Η ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των εργαζομένων μιας επιχείρησης είναι ένα, ζωτικής σημασίας, συστατικό για τη βιωσιμότητα και την επιτυχία μιας επιχείρησης. Το προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να έχει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες γύρω από τα θέματα της εταιρίας, καθώς επίσης να έχει εμπιστοσύνη και στην τεχνογνωσία της, έτσι ώστε να λειτουργεί όσο πιο αποδοτικά γίνεται.

 8. Νέα εργασιακά μοντέλα

Ίσως αυτή την εποχή, που τα πάντα εξελίσσονται τόσο γοργά να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει η μορφή μιας επιχείρησης ριζικά. Να στραφεί δηλαδή σε ένα πιο σύγχρονο και «ανοιχτό» μοντέλο, το οποίο να παρέχει μεγαλύτερη αυτονομία καθώς και ελευθερία επιλογής από τους εργαζομένους στον τρόπο με τον οποίον θέλουν να εκτελούν τις εργασίες τους. Με αυτό δεν εννοούμε φυσικά ούτε ασυδοσία ούτε ανεξέλεγκτη εργασία – εννοούμε άνοιγμα σε νέες ιδέες, προοπτικές ακόμα και καθημερινές πρακτικές που ανανεώνουν τη διάθεση.

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: Meilun, Shutterstock.com

Σχολιάστε