The best boss

shutterstock_336896045Ένα αποτελεσματικό πρόσωπο σε θέση ισχύος, ξέρει τον δρόμο για την επιτυχία. Και η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να το αγαπούν όσοι εργάζονται για αυτό, να το σέβονται και να θέλουν να αποδώσουν τα μέγιστα για να το ικανοποιήσουν. Αυτός/η ο/η boss, λοιπόν, σίγουρα κάνει τα παρακάτω, ή, έστω, κάποια από τα παρακάτω…

1. Κινητοποιεί

Το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει ένας αρχηγός είναι να τροφοδοτεί την ομάδα του με σκοπούς που να αξίζουν τον χρόνο τους. Φυσικά, η καθημερινή δουλειά ενός εργαζομένου δεν μπορεί να είναι η ατζέντα που θέτει το αφεντικό, αλλά, τουλάχιστον, εκείνο, θα πρέπει, συχνά πυκνά, να «επικοινωνεί» στον κόσμο, τους στόχους της εταιρείας του.

2. Αναπτύσσεται

Δεν υπάρχει κάτι πιο αποκαρδιωτικό για όσους δουλεύουν, από το να βλέπουν τον διευθυντή τους στατικό και χωρίς πολλά, εμφανή, προσόντα. Είναι καλό, λοιπόν, ένας επικεφαλής να προσπαθεί να εξελίσσεται διαρκώς με πολλούς τρόπους και αυτό να φαίνεται.

3. Σέβεται

Τα καλά αφεντικά δεν ανέχονται τις βαρετές συναντήσεις, δεν «αναγκάζουν» τους άλλους σε υποχρεωτική διασκέδαση και επίσης δεν τους αφήνουν να περιμένουν χωρίς λόγο. Επιπλέον, αποφεύγουν τις μακροσκελείς παρατηρήσεις όταν μπορούν με λιγότερα λόγια να πουν το ίδιο πράγμα.

4. Μοιράζεται

Οι άνθρωποι που αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους μοιράζονται γνώση και πληροφορίες. Ένας leader προσέχει φυσικά τη χρονική στιγμή κατά την οποία επιλέγει να «διαρρεύσει» μία πληροφορία, αλλά γνωρίζει πως όσο πιο «διαφανής» φαίνεται, τόσο περισσότερο τον σέβεται η ομάδα του και παλεύει γι’ αυτόν.

5. Αποφασίζει

Ένας σπουδαίος leader δεν διστάζει και δεν διαπραγματεύεται συνεχώς τις αποφάσεις του – τις λαμβάνει!

6. Βλέπει

Μπορεί να δει με τα μάτια των άλλων. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους ελέγχει συνέχεια, αλλά ότι συναισθάνεται τις ανάγκες και τα προβλήματά τους σε πολλά επίπεδα.

7. Ευχαριστεί

Δεν φοβάται να πει ευχαριστώ. Το να είσαι ευγνώμων για όσα σου δίνουν οι άλλοι, δείχνει αυτοπεποίθηση και πάντα το παίρνεις πίσω.

8.  Εμψυχώνει

Ξέρει να εμψυχώνει. Ένα καλό αφεντικό μπορεί να διακρίνει τα ιδιαίτερα ταλέντα της ομάδας του και προσπαθεί να οδηγήσει τους πάντες στο να εκφράσουν στο μάξιμουμ την αποτελεσματικότητα τους προς την κατεύθυνση που κλίνουν οι ιδιαίτερες ικανότητες τους.

9. Ρωτά

Κάνει έξυπνες ερωτήσεις. Διασταυρώνει πάντα το μήνυμα που λαμβάνει με διακριτικότητα, δείχνοντας πως έχει τον έλεγχο των πραγμάτων. Μαθαίνει το γιατί ο καθένας λειτουργεί με κάποιον τρόπο και προσπαθεί να θέσει νέες βάσεις, αν χρειάζεται, με στρατηγική και πάντα «προσκαλώντας» κάποιους στο παιχνίδι.

10. Συναισθάνεται

Σέβεται τις ζωές των άλλων. Αναγνωρίζει ότι ο υπάλληλος του, έχει τη δική του ζωή. Ναι, η δουλειά πρέπει να είναι προτεραιότητα αλλά σπανίως «βγαίνει» όπως πρέπει, αν το προσωπικό μιας εταιρείας δεν έχει ποτέ χρόνο για την οικογένεια του, τα παιδιά του και τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του.

11. Επιλέγει

Προσλαμβάνει με σοφία. Ο πιο σημαντικός ρόλος του αρχηγού είναι να δημιουργήσει μία ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων και να μην επιτρέψει σε τοξικές προσωπικότητες να εισέλθουν σε αυτήν. Το καλό σύνολο φέρνει τα καλά αποτελέσματα.

12. Παραδέχεται

Οι ισχυροί άνθρωποι, που γίνονται και οι καλύτεροι καθοδηγητές, παραδέχονται τα λάθη τους. Ακόμη και τις αποτυχίες τους. Τα πολύ ισχυρά αφεντικά, όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό, αναλαμβάνουν την ευθύνη όλης της ομάδας τους, αποδεικνύοντας έτσι ότι δεν φοβούνται, ότι είναι ανώτεροι άνθρωποι και ότι προστατεύουν το σύνολο.

13. Γελά

Έχει χιούμορ. Δεν μπορείς να γίνεις ένα καλό αφεντικό αν δεν σηκώνεις ένα αστείο, αν δεν μπορείς να δεις την «άλλη» πλευρά των ζόρικων καταστάσεων.

14. Έχει ήθος

Προβάλει το ήθος ως το σημαντικότερο αγαθό. Η αξιοπρέπεια και οι αρχές είναι κανόνες απαράβατοι για όσους επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία ηθική, δυνατή, μακρόπνοη εταιρεία.

15. Απολαμβάνει

Γιορτάζει τις νίκες. Η επιβράβευση είναι πολύ σημαντική για να κινητοποιήσεις το προσωπικό σου. Ένας ισχυρός διευθύνων γιορτάζει πάντα ομαδικά τις μεγάλες επιτυχίες της εταιρίας του. Ακόμη κι ένα σύντομο πάρτι, όσο «αμερικανιά» κι αν ακούγεται, δημιουργεί άλλο κλίμα μέσα σε μία εταιρεία.

16.  Κοιτά ψηλά

Επιδιώκει, και το δείχνει, την τελειότητα, την αριστεία. Γιατί αλήθεια, ποιος θέλει να δουλεύει με κάποιον ή για κάποιον που αρκείται στην μετριότητα;

17. Ανοίγει δρόμους

Θέτει τις βάσεις για νέους leaders. Oι μεγάλοι leaders δεν φοβούνται, δεν απειλούνται και φυσικά, δεν βάζουν εμπόδια σε ικανούς που θέλουν να ανέλθουν. Με δυο λόγια, οι μεγάλοι leaders δημιουργούν τα αφεντικά του αύριο.

Της Μίας Κόλλια

Image Copyright: ©Rawpixel.com, Shutterstock.com

Σχολιάστε